RMDSZ: év végi támogatás az erdélyi magyar előadóművészeti intézményeknek

RMDSZ: év végi támogatás az erdélyi magyar előadóművészeti intézményeknek

A helyi jövedelemadóból begyűlt összegek két százalékában részesülnek az önkormányzatok alárendeltségében működő színházak, bábszínházak, operák és filharmóniák. Ezt a finanszírozási mechanizmust az RMDSZ dolgozta ki, és léptette életbe, amíg kormányon volt – jelentette be Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, volt fejlesztési és közigazgatási miniszter.
A támogatásban országszerte 68 kulturális intézmény részesül, közöttük 18 erdélyi magyar intézmény is finanszírozást kap. A támogatás összértéke több mint 218 millió lej, de a finanszírozás bevezetése óta közel 1,3 milliárd lejt osztottak ki – mutatott rá Cseke Attila, majd hozzátette: a parlament által tegnap este megszavazott éves országos költségvetéstervezet újabb összegeket irányoz elő azoknak az előadóművészeti intézményeknek, amelyek nem kapnak minisztériumi, kormányzati támogatást. 
„Parlamenti eszközökkel is azokat a közösségi erőfeszítéseket támogatjuk, amelyeknek felkarolását, támogatását akkor vállaltuk, amikor az RMDSZ kormányon volt” – nyilatkozta Cseke Attila.
A ma elfogadott jogszabály értelmében a nagyváradi Szigligeti Színház részesül több mint 2,6 millió lejes finanszírozásban, a kolozsvári Puck Bábszínház kap 1,6 millió lejt, és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kap 10,9 millió lejes támogatást. Hargita megyében a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a Csíki Játékszín és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház összesen több mint 4 millió lejes támogatásban részesül, illetve a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának 2,6 millió lejes támogatást ítéltek oda. A temesvári Csíki Gergely Állami Magyar Színház 2,8 millió lejes finanszírozásban részesül, a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes 1,8 millió lejt kap, és a kézdivásárhelyi Vigadó több mint 167 ezer lejt, erről döntött mai ülésén a kormány.  
Támogatást kapnak továbbá az aradi (4,8 millió), nagyváradi (2,6 millió), brassói (8 millió), kolozsvári (7,3 millió), marosvásárhelyi (6,2 millió), illetve a szatmárnémeti (2,3 millió), nagyszebeni (5,7 millió) és a temesvári (8,2 millió) filharmóniák is.

kapcsolódó

Hírlevél