RMDSZ: az emberi életnél nincs fontosabb, törvénybe foglaljuk a barnamedvékre vonatkozó vadászati kvótákat Fotó: Mihály László

RMDSZ: az emberi életnél nincs fontosabb, törvénybe foglaljuk a barnamedvékre vonatkozó vadászati kvótákat

Szaktanulmányokra alapozva dolgozta ki Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora azt a törvénytervezetet, amely törvényben rögzítené a barnamedve-vadászatra vonatkozó megelőzési és beavatkozási kvótákat. Az RMDSZ parlamenti frakciói által kidolgozott és ma iktatott jogszabálytervezetet több mint 100 törvényhozó látta el kézjegyével. Az RMDSZ parlamenti frakcióinak az a célja, hogy egy olyan törvényes keretet fogadtasson el, amely az emberi életeket helyezi előtérbe, ugyanakkor tudományos alapon meghatározott megelőzési és beavatkozási vadászati kvótákat rögzít a romániai medvepopulációt illetően.

Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, a törvénytervezet kidolgozója az iktatást követően hangsúlyozta: „az emberi élet és tulajdon védelme kell a barnamedvepopuláció kezelésének középpontjában álljon, a faj fenntartása mellett. Az RMDSZ ezt az elvet képviseli Bukarestben. Minden kutatás, amely az elmúlt években készült, azt bizonyítja, hogy a medvepopuláció fokozottan növekszik Romániában, ezzel együtt a támadások és a károk száma is. Ezért a beavatkozás szükségessége elvitathatatlan. Olyan törvénytervezetet tettünk le a parlament asztalára, amely tudományos felmérés alapján visszavezeti a vadászatot, pontosan meghatározott kvóták alapján, úgy ahogyan ez más, kevésbé veszélyes álltafajok esetében már létezik a román jogrendben. Az RMDSZ tervezetét 103 törvényhozó támogatta aláírásával úgy kormányzati, mint ellenzéki oldalról. Ez is bizonyítja, hogy az emberi élet védelme nem függ a politikai színezettől és hatékony, határozott beavatkozásra van szükség a medvepopuláció túlszaporodása okozta problémák kezelésére” – nyilatkozta Tánczos Barna szenátor, a törvénytervezet kidolgozója, miután a parlament felső házában iktatták a medvekvótákról szólót jogszabálytervezetet.

Tánczos Barna emlékeztetett, az RMDSZ az elmúlt években a medvekérdés kapcsán komplex intézkedéscsomagot ültetett gyakorlatba. Ennek részeként lehetővé tették az azonnali beavatkozást a veszélyes medvékkel szemben, támogatást indítottak a villanypásztorok beszerzésére, visszamenőlegesen rendezték a vadkárok kifizetését és megteremtették a lehetőséget az azonnali kifizetésekre, valamint tudományos populációfelméréseket indítottak, de ugyanakkor egy újabb medverezervátum létrehozására is indított EU-s projektet miniszteri mandátuma idején. „Ellenzékben, parlamenti eszközökkel is az emberi életek védelmében dolgozunk tovább. A 426 egyedre vonatkozó, vadászterületekre leosztott megelőzési kvóta és 55 egyedre vonatkozó beavatkozási kvóta törvénybe foglalásával a következő két évre kiszámítható intézkedéscsomagot biztosítunk” – hangsúlyozta az RMDSZ szenátora.

Könczei Csaba, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője, a törvénytervezet kezdeményezője rámutatott, a medvepopuláció elszaporodása igencsak nagy problémát okoz a székelyföldi gazdáknak, éppen ezért olyan megoldásokra van szükség, amelyek hosszútávon oldják meg ezt a problémát. A képviselő elmondta, a törvénytervezetről a végső döntést a képviselőház szakbizottságai és a képviselőház plénuma hozza meg. Az RMDSZ az alsóházi szakbizottságokban is az emberi életek védelmét fogják prioritásként kezelni, annak érdekében, hogy medvepopulációra vonatkozó vadászati kvótákat mielőbb törvénybe foglalhassák.

A szenátusban benyújtott törvénykezdeményezés az azonnali beavatkozásról szóló, 2021-ben elfogadott sürgősségi kormányrendeletet, valamint a vadászati törvényt egészíti ki.  A törvénytervezet előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére. Azt is jogszabályba foglalták, hogy a környezetvédelmi tárcának kétévente el kell végeztetnie a populációbecslést, és ennek alapján kiadni a vadászati kvótákat.

Az RMDSZ törvénytervezetét első házként a szenátus tárgyalja, majd a tervezetről a képviselőház szakbizottsági munkálatai után az alsóház plénuma hozza meg a végső döntést.

kapcsolódó

Hírlevél