RMDSZ: a többletenergia értékével akár saját gázszámláikat is kifizethetik a prosumerek

RMDSZ: a többletenergia értékével akár saját gázszámláikat is kifizethetik a prosumerek

Elfogadta a parlament azt az RMDSZ által kidolgozott törvényt, amely megteremti a lehetőséget arra, hogy pénzügyi kompenzációt igényeljenek havonta a villamosenergiatermelő-fogyasztók, azaz a prosumerek. Ezek a személyek vagy vállalkozások a többletenergia értékét akár a kórházak, iskolák, hátrányos helyzetben élő családoknak adományozhatják, vagy megtéríthetik gázszámláikat.

Antal Lóránt szenátor, a törvény egyik kidolgozója rámutatott: idén júliusban közel 85 ezerre nőtt a termelő-fogyasztók száma Romániában. Ez azt is jelenti, hogy széleskörű érdeklődés övezi a napelemrendszerek telepítését a társadalomban, ezért olyan törvényekre van szükség, amelyek támogatják és nem lehetetlen helyzetbe hozzák a prosumereket: „arra kell törekedni a törvényhozás szintjén, hogy a megtermelt energiatöbblet kompenzációját és ennek kezelésének a rendszerét jobbá tegyük, hiszen ez a jövő. Ezt a törekvést mozdítja ki a holtpontról a jelenlegi törvény, amely megadja a maximum 400 kW termelési kapacitással rendelkező prosumereknek a lehetőséget, hogy havonta igényeljék az őket megillető pénzügyi kompenzációt a megtermelt többletenergia után” – fogalmazott Antal Lóránt, a szenátus energiaügyi, energetikai infrastruktúra és altalajkincsek bizottságának elnöke.

Antal Lóránt elmondta, hogy a törvény kidolgozása során figyelembe vették minden érintett fél szempontját annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyék a rendszert.

Bende Sándor képviselő, a képviselőház ipari szakbizottságának elnöke kifejtette, hogy eddig a prosumerek 24 hónap után voltak jogosultak pénzügyi kompenzációra: „a most elfogadott törvény nemcsak megteremti a havi kompenzációk kifizetésének a lehetőségét, de újabb két változást vezet be a román jogrendbe: megadja a lehetőséget arra, hogy a többletenergia értékével ki lehessen fizetni a földgázszámlát, vagy arra, hogy kórházaknak, iskoláknak, rászoruló családoknak, más családtagok tulajdonában lévő fogyasztási pontoknak adományozzák a megtermelt többletet" – magyarázta.

 

 

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél