RMDSZ: a kormány megszorításai káros előírásokat tartalmaznak az önkormányzatokra nézve

RMDSZ: a kormány megszorításai káros előírásokat tartalmaznak az önkormányzatokra nézve

A koncertek és fesztiválok betiltása, az írószer és irodai székek vásárlásának leállítása generált hír, porhintés. A kormány megszorításokat tartalmazó intézkedéscsomagja ennél sokkal súlyosabb előírásokat tartalmaz, és erről senki nem beszél – hívta fel a figyelmet Cseke Attila RMDSZ-es szenátor, volt fejlesztési miniszter. Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta: az állampolgárok fogják meginni a levét annak az intézkedéscsomagnak, amely lassúbb vagy ellehetetlenített közszolgáltatásokat és kudarcba fulladt közösségi beruházásokat fog eredményezni, leállítva a települések fejlődését.

Be nem fejezett építkezések és elpazarolt közpénz

A volt fejlesztési miniszter hangsúlyozta: a közpénzből fizetett beruházások leállnak, mert a jelenlegi kormány nem fizeti ki az építkezési cégeket. A befektetett közpénz így hiábavalóan elveszik, és az ország egy építkezési telep marad befejezetlen munkálatokkal. „Ezt nem engedheti meg magának Románia, és nem engedheti meg magának semmilyen pénzügyi nehézségekkel küzdő ország, ha talpra akar állni” – nyilatkozta Cseke Attila, majd hozzátette: a kormány megtiltja az önkormányzatoknak, hogy kifizessék az elvégzett munkát, a felépített épületek számláit.

Függetlenül attól, hogy egy építkezési cég mennyit épített az őszi hónapokban, az önkormányzat csak annyit fizethet, amennyit átlagban az év eleje óta kiszámlázott neki az építő, és kifizetett az önkormányzat. Ha év elején nem volt számla, mert télen nem építkeztek, de nyár végén, ősszel dolgozott az építkezési vállalat és egy utat, parkot korszerűsített például, a kormány megtiltja a munkálat kifizetését. Ez az építkezési cégek csődjéhez vezethet, és az utak, parkok félkész állapotban országszerte építkezési telepek maradnak – mondta el az RMDSZ-es szakpolitikus.

A szenátor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány betiltaná a törvényes úton megnyert közbeszerzések utáni szerződésaláírást. Ez azt jelenti, hogy a nyertes cég perelhet, és a pereket Románia el fogja veszíteni, közpénzből fog büntetést fizetni.

Nehezebb lesz a hivatali ügyintézés

Az önkormányzatok működését is megnehezíti a kormány intézkedéscsomagja, ennek következtében az állampolgárok késéssel férnek majd hozzá alapvető közszolgáltatásokhoz. A kormány továbbá ezzel az intézkedéscsomaggal a kommunista diktatúrára emlékeztető módon központosít, és a pénzügyminisztériumot, a demokrácia alapelveinek ellentmondva, az önkormányzatok és az összes többi, vele egyenrangú minisztérium fölé helyezi – mutatott rá a volt közigazgatási miniszter, majd elmondta: „csak a helyi közösségnek fontos, hogy a település fejlődjön, az iskolák korszerűek legyenek, az utcákat és parkokat felújítsa az önkormányzat. A bukaresti pénzügyminiszternek ez nem fontos, nem szabad egy ember kezében hagyni ezt a döntést.”

Az RMDSZ megoldást javasol

Cseke Attila rámutatott: egyetlen jó előírást tartalmaz a kormány intézkedéscsomagja, megengedi, hogy a helyreállítási alap (PNRR) kölcsönfelvételi részéből Románia a kohéziós alapból finanszírozott beruházásokat kifizesse, így megmenekülhet számos, a Regionális Operatív Programból (POR) vagy a nagyberuházási programból (POIM) finanszírozott beruházás. „Az RMDSZ azt kéri a kormánytól, erre az egy előírásra redukálja le a káros intézkedéscsomagját, és hagyjon fel az önkormányzatok és a fejlesztés ellehetetlenítésével” – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.

kapcsolódó

Hírlevél