RMDSZ: a kormány azonnal különítsen el pénzt a települések és az ország fejlesztésére!

RMDSZ: a kormány azonnal különítsen el pénzt a települések és az ország fejlesztésére!

„Mivel a kormány újabb, a beruházások és a fejlődés megbénítását eredményező intézkedéseket fogadott el, a koalíció kötelessége, hogy azonnal töltse fel a tartalékalapot, és biztosítson pénzt azokra a beruházásokra, amelyek a települések fejlődését, Románia fejlődését eredményezik” – nyilatkozta Cseke Attila, volt RMDSZ-es fejlesztési miniszter azt követően, hogy péntek este a hivatalos közlönyben megjelent, és érvénybe lépett a pénzügyi intézkedéseket tartalmazó sürgősségi kormányrendelet.

Cseke Attila rámutatott: a kormány több, szerinte káros intézkedést fogadott el az elmúlt időszakban, amelyekkel a költségvetéskiegészítés és tervezhetőség helyett a tartalékalapból való foltozást, tűzoltást választotta a jelenlegi kormánykoalíció. „Ha ez a jelenlegi kormány munkamódszere, hogy a tartalékalapból utal pénzt a folyamatban lévő beruházásokra, iskolák, utak építésére, akkor az RMDSZ arra kéri a koalíciót, töltse fel a tartalékalapot, és biztosítson azonnal pénzforrást ezekre a beruházásokra” – mondta el. 


A tegnap este közzétett kormányrendelet kimondja: az építőket, kivitelezőket értesíteni fogják, hogy egyes finanszírozási programok, mint például az RMDSZ által létrehozott Anghel Saligny közművesítési program, vagy egyéb országos beruházási programok kasszájában nincs több pénz. Ez azért okoz gondot, mutatott rá az RMDSZ-es szakpolitikus, mert a kivitelezők nem fognak tovább dolgozni, ha tudják, hogy az állam nincs amiből kifizesse az elvégzett munkájukat, így a beruházások félkészen maradnak, még több cég csődöt mondhat, kárba megy a már befektetett közpénz, a munkavállalók pedig munka nélkül maradhatnak, vagy majd külföldön keresnek megélhetést. 


Cseke Attila felhívta a figyelmet: „jelentős lemaradása van így is a kormánynak az építkezések, beruházások kifizetése tekintetében, a tavaly ősszel bénító csapást mért az állam a fejlődésre, most ezt tovább súlyosbítja. A kormány nem segíti a fejlődést, a gazdaságot, mert ilyen intézkedések mellett nem lehet előre tervezni.”
A kormányrendelet továbbá kimondja: legtöbb annyit fizet a nyáron felépített munkálatokra az állam, amennyit az év elején, télen és tavasszal fizetett, holott akkor, az időjárás miatt lassabban, vagy egyáltalán nem haladhatott a munkálat. A kormány ugyanakkor folytatja az RMDSZ által folyamatosan kritizált rossz döntések sorozatát, és a közétett sürgősségi kormányrendelettel is a tartalékalapba irányít közpénzeket, mely révén nincs átláthatóság és előreláthatóság a beruházások tekintetében.


A tegnap hatályba léptetett intézkedés azért is aggályos, mert az eddigi, hasonló döntések után a kormány nem vont le, vagy nem tett közzé következtetéseket azok hatásairól, nem tudni mennyi megtakarítást eredményeztek, vagy eredményeztek-e egyáltalán megtakarításokat. Ezért, az RMDSZ-es szenátor szerint, nem indokoltak az újabb, ehhez hasonló kormányintézkedések.

kapcsolódó

Hírlevél