RMDSZ: a gazdák terményei elsőbbséget fognak élvezni az élelmiszerpiacon

RMDSZ: a gazdák terményei elsőbbséget fognak élvezni az élelmiszerpiacon

Elsőbbséget fognak élvezni a helyi termékek az élelmiszerpiacon. A szenátus megszavazta a rövid ellátási láncra vonatkozó jogszabályt, amely célja, hogy a gazdák elsőbbséget élvezzenek a hústermékek, tojás, gyümölcs és zöldség, tej és tejtermékek, valamint pékáruk forgalmazásában a többi élelmiszerbeszállítóval szemben. Ennek értelmében az iskolai étkezdék, katonai egységek, kórházi étkezdék, bentlakásos iskolák, hatóságok és intézmények étkezdéi, nemzeti vállalatok étkezdéi elsősorban helyi alapanyagokat kell megvásároljanak termékük előállításához. A rövid ellátási lánc lényege, hogy a termelő közvetlenül vagy legtöbb egy közvetítő segítségével értékesít a fogyasztónak. 

Az ország élelmiszerbiztonságának érdekében fontos előrelépés a helyi termékek értékesítése. Ugyanakkor az RMDSZ-nek fontos a gazdák segítése olyan értelemben is, hogy válságos időszakban az állami juttatások mellett biztosítsunk nekik egy olyan piacot, ahol el tudják a termékeiket adni” – mutatott rá Turos Lóránd Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A helyi termelők és feldolgozók valós esélyt kapnak a külföldi termelőkkel folytatott kiegyensúlyozatlan versenyben. Továbbá egyre nő az egészséges és környezetbarát termékek iránti igény. A javaslat ezt a szempontot is figyelembe veszi, hiszen ezáltal megfizethető, biztonságos és tápláló élelmiszerek kerülhetnek az emberek asztalára” – hangsúlyozta Fejér László Ödön, az RMDSZ Kovászna megyei szenátora, a szenátus mezőgazdasági bizottságának tagja. Hozzátette: „a termékek eladása nem csak a gazda feladata. Nem az a megoldás, ha a termelő piacra megy, hanem az, hogy segítünk neki, hogy a terményei eljussanak a fogyasztóhoz.”

Románia lesz az első olyan ország az Európai Unióban, amely átfogóan szabályozza a rövid ellátási láncot. Gyakorlatba ültetéséért az illetékes minisztériumok, a kereskedők és az agrár-élelmiszeripari termékekkel foglalkozó szervezetek képviselői felelnek majd.

kapcsolódó

Hírlevél