RMDSZ: Szorgalmazzuk a tömbházlakások és közintézmények épületeinek földrengésbiztossá tételét

RMDSZ: Szorgalmazzuk a tömbházlakások és közintézmények épületeinek földrengésbiztossá tételét

Megszavazta a szenátus azt a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium által kidolgozott törvénytervezetet, amely törvényes lehetőséget biztosít az épületek földrengésbiztossá tételére nem visszatérítendő és 100 százalékos finanszírozással. Az eddigi kormányintézkedésekhez képest, a jogszabály értelmében nem csak a tömbházlakásokat, hanem a közintézmények épületeit is: kórházakat, iskolákat és műemléképületeket tehetik földrengésbiztossá. Turos Lóránd, Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője rámutatott: „A jelen szabályozásokra nagy szükség volt, hiszen a veszélyeztetett épületek megerősítése közérdek, függetlenül attól, hogy magán- vagy állami tulajdonban vannak.” 
 
A Cseke Attila miniszter által vezetett szaktárca 1 milliárd lejt rendel a projekthez, amelyet 4 év alatt magán tömbházlakások és a jogi személyek magántulajdonában lévő ingatlanok földrengésbiztossá tételére szán. Az egyes- és kettes fokozatú földrengésveszélyes épületek listáját az önkormányzatok állítják össze, tömbházlakások esetén a lakószövetség döntésének nyomán lehet kérni a finanszírozást. Amennyiben egy magántulajdonban levő épületet földrengésbiztossá tettek, a tulajdonosok tíz évig nem adhatják el, hogy ne generálhassanak profitot a közpénzen felújított ingatlannal. Ellenkező esetben a felújítási munkálatokra szánt költségeket vissza kell fizetniük az államkasszába. 
 
Császár Károly Zsolt Maros megyei szenátor, a szenátus Közigazgatási bizottságának elnöke elmondta: „A hatályos rendelkezésektől eltérően a jelenlegi formában levő jogszabálytervezet a Romániában levő földrengésveszélyes épületeket hivatott feltérképezni az önkormányzatok segítségével. Továbbá egy áttekinthető és folytonosságot élvező rendszer alapjait teremti meg, hiszen az új előírások értelmében nem kell minden évben újrakezdeni az épület felújításával, földrengésbiztossá tételével kapcsolatos eljárásokat. Egy épület felújítási, földrengésbiztossá tételének munkálatai több időt igényelnek, esetenként 2-3 évet, most lehetőség lesz ezeket kivitelezni.” 
 
Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint csak a fővárosban 840 földrengésveszélyes ingatlan van, ezek közül 349 fokozottan veszélyes, és 367-et kettes fokozatú ingatlannak soroltak be. Ennek ellenére 2001 és 2015 között csak 29 épületet, összesen 547 lakrészt tettek földrengésbiztossá országszerte, ebből 322-őt Bukarestben. 2015 óta nem történt előrelépés ezen a téren. A jogszabálytervezet része a Helyreállítási Alap kapcsán vállalt közigazgatási reformoknak, és a most megteremtett jogalap mellett a fejlesztési minisztérium a szükséges finanszírozást is biztosítja. Az összeget a Helyreállítási Alapból fedezi, és körülbelül 350 épület felújítására elegendő. 
 
A jogszabálytervezet esetében a végső döntést a képviselőház hozza meg, majd az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba.

kapcsolódó

Hírlevél