RMDSZ: 35 erdélyi magyar szimbólum szabad használatát biztosítottuk 2021-ben

RMDSZ: 35 erdélyi magyar szimbólum szabad használatát biztosítottuk 2021-ben

„Két erdélyi megye és 33 erdélyi magyar település használhatja szabadon a helyi közösség saját zászlaját, címerét, erre szereztünk törvényes garanciát 2021-ben, és idén ezt a munkát folytatjuk” – nyilatkozta Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási miniszter.

A szaktárcavezető elmondta: a minisztérium összesen 112 címert és zászlót terjesztett elfogadásra a kormány elé az elmúlt évben, ezek közül 35 az erdélyi magyar közösség sikere. Cseke Attila elmondta: az RMDSZ kormányzati szerepvállalását megelőző évben összesen 30 zászló- és címerkérelmet fogadtak el. „Megsokszoroztuk a munkát ezen a területen, és kinyitottuk azt a fiókot, amely évekig zárva volt, amelyben a magyarlakta települések kérelmeit tartották” – mondta el az RMDSZ-es miniszter.

Mint ismeretes, az önkormányzatok a fejlesztési és közigazgatási minisztériumnál kérvényezik a helyi szimbólumok elfogadtatását, miután a vexillológiai és heraldikai bizottsággal egyeztettek, és a helyi tanács döntött ebben a kérdésben. A szaktárca ezt követően a kormánynak terjeszti fel a szimbólumok jóváhagyását.

„Az RMDSZ harcol a magyar közösség szabad szimbólumhasználatáért. A kormány által hivatalosított címer, zászló garancia erre. Ezek a döntések azért fontosak, mert így senki nem veheti le a kitűzött lobogót, senki nem bírságolhat meg egyetlen magyar közösséget sem azért, mert szülőföldjének címerét, zászlaját büszkén, szabadon használja” – nyilatkozta Cseke Attila.

Az RMDSZ kormányzati munkája nyomán a következő erdélyi, magyarlakta települések szimbólumait hivatalosította a kormány: Apáca, Barátos, Bogdánd, Csíkcsicsó, Csíkszentmárton, Csíkszereda, Érmihályfalva, Gyergyószentmiklós, Gyimesközéplok, Jedd, Kányád, Kerelőszentpál, Kézdiszentlélek, Kézdivásárhely, Kökös, Kommandó, Kovászna megye, Kovászna városa, Kraszna, Magyaró, Málnás, Mezőpetri, Mezőterem, Nyárádszereda, Sarmaság, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely, Szilágycseh, Szilágynagyfalu, Temes megye, Tusnád, Uzon, Vámosgálfalva, Végvár.

kapcsolódó

Hírlevél