RMDSZ: 2024-ben is zöld utat kapnak a legelőkre igényelhető területalapú támogatások

RMDSZ: 2024-ben is zöld utat kapnak a legelőkre igényelhető területalapú támogatások

Az RMDSZ parlamenti munkájának köszönhetően sikerült a legeltetési üzemtervek bevezetésének határidejét kitolni egy évvel. Ezáltal a gazdák 2024-ben is akadálymentesen hozzáférhetnek a legelőkre járó területalapú támogatásokhoz.

Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke elmondta: „a mezőgazdasági területtulajdonosok a legeltetési támogatások elvesztésének küszöbén álltak, hiszen a jelenlegi szabályozás szerint a legeltetési üzemtervek alkalmazása 2024. január elsejétől lett volna kötelező, de a nehézkes engedélyeztetési eljárás és a tervkészítés magas költségei miatt nem lehetett volna határidőre elkészíteni azokat, így a következő évben nem lehetett volna hozzáférni a legelőkre igényelhető területalapú támogatásokhoz. A bizottsági munkálatok alatt sikerült megoldást találni a problémára és egy évvel meghosszabbítani az üzemterv alkalmazásának határidejét, ezáltal elhárult az akadály a támogatásokhoz való hozzáférés elől” – nyilatkozta Magyar Lóránd.

Az üzemterv bevezetése már 2018-ban kötelezővé vált volna, de mindennek elkészítése rendkívül költség- és időigényes az önkormányzatoknak és földtulajdonosoknak.

„Az önkormányzatok feladata lenne a talajvizsgálat elvégzése és az üzemterv elkészítésének előfinanszírozása is, amely sok esetben jelentős anyagi megterhelést jelent mindkét fél számára. Az önkormányzatok feladata lenne az is, hogy utólag behajtsák a legelőtulajdonosoktól a tervkészítés őket megillető részét a területnagyságuk függvényében. A mi célunk az, hogy segítsük a gazdákat az uniós forrásokhoz való hozzáférésben és megoldást találjunk az olyan helyzetekre, amely ellehetetlenítené őket a támogatások lehívásában” – nyilatkozta Könczei Csaba, Kovászna megyei parlamenti képviselő, a mezőgazdasági bizottság tagja.

A törvénytervezet a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép hatályba.

kapcsolódó

Hírlevél