RMDSZ: 1 évről 2 évre nő a szabadság örökbefogadott gyerek esetén

RMDSZ: 1 évről 2 évre nő a szabadság örökbefogadott gyerek esetén

Egy év helyett két évig terjedő összeszokási szabadságra lesz jogosult a gyereket örökbefogadó egyik szülő. Az RMDSZ parlamenti munkájának eredményeként sikerült a biológiai szülőkhoz hasonlóan egyenlő bánásmódban részesíteni az örökbefogadó szülőket is, hiszen számukra eddig csak egy év volt az összeszokási szabadság időtartama. Minden gyereknek joga van békés, nyugodt családi környezetben felnőni.

„A közösséget akkor tudjuk a legjobban erősíteni, ha a kormányzás eszközeit az identitás erősítése mellett a család erősítésére fordítjuk. Nekünk a családok és gyermekek biztonsága mindent felülír. Romániában 5.410 gyerek vár arra, hogy békés családban nőhessen fel. Minden gyereknek joga van arra, hogy biztonságban, szeretetteljes környezetben élhessen. Az RMDSZ munkájának köszönhetően egy újabb intézkedéssel sikerült ezt elősegíteni, hiszen az eddigi egy év helyett két évet tölthet otthon a szülő örökbefogadott gyermeke mellett” – nyilatkozta Csép Éva-Andrea, Maros megyei parlamenti képviselő, a munkaügyi és szociális védelmi bizottság alelnöke.

Két évvel ezelőtt az RMDSZ parlamenti munkájának eredményeként sikerült könnyíteni az örökbefogadási folyamaton, egyszerűsíteni a procedúrákat és egyenlő bánásmódban részesíteni a biológiai és örökbefogadó szülőket egyaránt. Ezeknek a módosításoknak köszönhetően egyik kiemelkedő megvalósítás például az összeszokási szabadság idején kapott juttatás, amit hasonlóan számolnak ki a gyermeknevelési szabadságon lévő szülők juttatásával: az elmúlt két év, de nem kevesebb, mint 12 hónap átlagjövedelmének a 85 százalékát kapják az örökbefogadó szülők.

„A gyermek érdeke az elsődleges, az, hogy egészséges környezetben fejlődjön, nevelkedjen és figyeljenek rá. Az általunk megszavazott kezdeményezéssel ezentúl a biológiai szülőkhöz hasonlóan két évig az örökbefogadó szülő is ugyanazokban a jogokban és juttatásokban részesül” – emelte ki Csép Éva-Andrea.

 

kapcsolódó

Hírlevél