Novák Eduárd: azért dolgoztunk az elmúlt két és fél évben, hogy a sport országos prioritássá váljon

Novák Eduárd: azért dolgoztunk az elmúlt két és fél évben, hogy a sport országos prioritássá váljon

„Egy olyan társadalomban, amelyben a digitális eszközök használata a mindennapunk részévé vált, a mozgás és a sport háttérbe szorult. Ezért fontosnak tartottuk azt, hogy több figyelmet fordítsunk a sport fejlesztésére országos szinten, hiszen ez jelenti egy egészséges társadalom alapját. A sportminisztériumban azért dolgoztunk az elmúlt két és fél évben, hogy a sport országos prioritássá váljon és azért, hogy egy olyan fenntartható országos projektet indítsunk el az Országos Sportstratégia révén, amely a következő évtized fejlesztési elképzeléseit és irányait határozza meg. A sportolást ösztönző intézkedések mellett figyelmet fordítottunk arra is, hogy a teljesítménysport is megfelelő finanszírozást nyerjen” – mondta el Novák Károly-Eduárd sportminiszter mandátumzáró sajtótájékoztatóján csütörtökön.

 A sport reformja a sportbázisok decentralizálásával kezdődött, a jobb adminisztráció érdekében ezidáig 10 sportbázis került át az önkormányzatokhoz. Továbbá olyan rendelettel, amely előírja, hogy egy mérkőzésen a játékosok legalább 40 százaléka hazai sportoló kell legyen.

A "Herkules" program megszervezésével a vakációk ideje alatt különböző sportágakban kínáltunk ingyenes bevezető alkalmakat a diákoknak. A Herkules Programot 2022 nyarán indította útjára a sportminisztérium, azzal a céllal, hogy megismertesse és megszerettesse a diákokkal a sportot, majd a felfedezett sportágakat tovább gyakorolják, és a helyi klubokhoz csatlakozva kiemelkedő eredményeket érjenek el. Legnépszerűbb sportágak a következők voltak: úszás, kézilabda, labdarúgás, kosárlabda, atlétika, asztalitenisz, röplabda és judo. A téli sportok közül a síelés volt a legnépszerűbb azokban a megyékben, ahol ez a tanfolyam megszervezésre került. Összesen 17.000 diák vett részt a programban.

Ebben a két és fél évben sikerült a minisztérium költségvetését 25%-kal megnövelni, valamint egy átlátható finanszírozási rendszert kialakítani.  Megduplázott költségvetést sikerült elkülöníteni a sportkiválóságokra, hiszen 2023-ban Romániában tizennégy sportverseny kerül megrendezésre. A 2022-es év volt a román sport legjobb éve az elmúlt 20 évben, 16 éremmel a szenior világbajnokságokon” – emelte ki Novák Eduárd, leköszönő RMDSZ-es miniszter, majd kiemelte: mandátuma alatt májusban a kormány elfogadta a sportminisztérium által kezdeményezett és kidolgozott Országos Sportstratégiát. A keretdokumentum a következő évtized fejlesztési elképzeléseit és irányait határozza meg a sport területén. Ezáltal országos prioritássá teszi a sportot, célja minél több személlyel megszerettetni a sportolást, illetve élettel tölteni meg a tereket.  Legfontosabb fejlesztési pillérei a közösségi sport, az iskolai sport és a teljesítménysport. A Sportstratégia hatalmas lehetőség a romániai sport fejlődésére, hiszen konkrét célkitűzésekre épül, iránymutató és egységes stratégiát határoz meg 2032-ig. Nemcsak a versenysportot támogatja, hanem megoldásokat nyújt a tömegsport, az iskolai sport és szabadidősport fejlesztésére is. Az Országos Sportstratégia elfogadására nagy szükség volt, hiszen Románia lakosságának 62 százaléka nem végez semmilyen sporttevékenységet.

kapcsolódó

Hírlevél