Minden magyar érdeke az erős nemzeti európai parlamenti képviselet! Közösen hívják fel a figyelmet az EP-képviselet fontosságára a külhoni magyar szervezetek

Minden magyar érdeke az erős nemzeti európai parlamenti képviselet! Közösen hívják fel a figyelmet az EP-képviselet fontosságára a külhoni magyar szervezetek

„Az összmagyarság érdeke minél több a nemzeti ügyért elkötelezett határon túli magyar és magyarországi képviselő mandátumszerzése” – áll a határon túli magyar szervezetek közös nyilatkozatában. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) keretében működő Magyar Közösségek Munkacsoport tagszervezeteinek vezetői a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) meghívására csütörtökön személyesen írták alá a nyilatkozatot Nagyváradon.

A dokumentumot Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, a Magyar Közösségek Munkacsoport vezetője, Orban Dusan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke, Berényi József, a felvidéki Magyar Szövetség EP-listavezetője, Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke, Andócsi János, a Horvátországi Magyarok  Demokratikus Közössége (HMDK) alelnöke, valamint Vincze Loránt FUEN-elnök, az RMDSZ EP-képviselője írta alá a helyszínen.

„Az Európai Unió a polgárokért jött létre, nem a bürokratákért! A Minority SafePack kezdeményezéssel járatlan úton indultunk el: az a célunk, hogy az Unió úgy változzon, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó ötven millió polgár érdekei is megjelenjenek benne. Ezt az utat végig kell járnunk, mert a kettős mérce nem elfogadható! Az Európai Unió nemcsak a pénzről szól, hanem szellemi, kulturális értékekről, szolidaritásról, olyan közös minimumokról szól, amelyek biztonságosabbá teszik a polgárok életét. Ennek az őshonos kisebbségek védelme is része kell legyen!” – fogalmazott Kelemen Hunor.

„Az európai kisebbségvédelmi törekvések kezdeményezői és vezetői egyértelműen a határon túli magyarok. Célunk európai kisebbségvédelmi normák megteremtése, amelyek ötvenmillió európai anyanyelvét és kultúráját védik. Ezt a munkát helyettünk senki nem fogja elvégezni. Az elmúlt években fontos eredményeket jegyeztünk: a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezést és a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény és a Nyelvi Charta uniós jogrendbe emelését szorgalmazó jelentéseket nagyarányú európai parlamenti többség támogatta. A nemzeti ügyért elkötelezett magyar képviselők támogatásával az Európai Parlamentben lehetőség volt a külhoni magyarokat érő jogsérelmek tematizálására, közösségeink helyzetének bemutatására. Képviselőink mindvégig kiálltak Magyarország mellett az anyaországot ért támadások és alaptalan vádak esetén. Képviselőinkre fontos feladat hárul az uniós bővítési folyamatban a magyar kisebbségi közösségek érdekeinek képviseletében” – mondta el Vincze Loránt.

„Az erős magyar jelenlét az Európai Parlamentben minden magyar közösség számára előnyös és fontos. A közép-kelet-európai államok uniós csatlakozása óta a Fidesz-KDNP gyakorlata, hogy listáján befutó helyet biztosít egy kárpátaljai és egy délvidéki jelöltnek, példátlan lehetőséget teremtett a közös, összmagyar érdekképviselet számára. Arra kérjük a világban élő szavazati joggal rendelkező magyar közösségeket, a júniusi európai parlamenti választásokon támogassák szavazatukkal a magyar nemzeti érdekképviseletet!” – mondta el Brenzovics László.

A dokumentum rámutat: az erdélyi és a felvidéki magyarság számára az önerőből való bejutás a tét az európai választásokon. Ugyanakkor a nem uniós tagállamban élő, de magyar állampolgársággal rendelkező polgárok részt vehetnek a magyarországi EP-választáson, szavazatuk fontos és értékes a külhoni magyar közösségek ügye iránt elkötelezett nemzeti oldal számára.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) magyar tagszervezetei a kisebbségvédelmi ernyőszervezet 2023-as pécsi kongresszusán döntöttek a Magyar Közösségek Munkacsoportjának létrehozásáról. Első munkaülésüket idén februárban, Lendván tartották, itt döntöttek arról, hogy közös nyilatkozatban hívják fel a figyelmet az EP-választások fontosságára a magyar közösségek számára.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél