Megszavazta az RMDSZ a járványbiztonsági intézkedéseket tartalmazó törvénytervezetet – a végső döntést a szenátus hozza meg

Megszavazta az RMDSZ a járványbiztonsági intézkedéseket tartalmazó törvénytervezetet – a végső döntést a szenátus hozza meg

Első házként tárgyalta július 9-én a járványhelyzetben bevezethető egészségvédelmi intézkedésekről szóló törvénytervezetet a képviselőház.

Az RMDSZ-nek számos pontban sikerült visszaszorítania a kormány által kidolgozott törvénytervezet túlkapásait, amelyeket elfogadtak a jogi bizottság munkálatai alatt. Ambrus Izabella, az RMDSZ jogi bizottságának tagja a szakbizottsági munkálatokról elmondta: a jogi bizottságból kikerült törvény nagyobb garanciát jelent a személyes szabadságjogok betartására a járványhelyzetben vagy biológiai veszély esetén elrendelhető közegészségügyi intézkedésekre vonatkozóan, mint amelyet a kormány dolgozott ki. A szakbizottsági munkálatok alatt gyakorlatba ültették az Alkotmánybíróság vonatkozó döntéseit is. A plénumi vitán dr. Vass Levente Maros megyei képviselő ismertette a Szövetség álláspontját.

Ambrus Izabella, az RMDSZ Brassó megyei parlamenti képviselője a szakbizottságban elfogadott RMDSZ-javaslatokról elmondta: „A Szövetség javaslataként csak annak a személynek kell karanténba vonulnia, aki közvetlen kapcsolatba került a fertőzöttel. Pontosítottunk a beteg személy meghatározásán, ennek értelmében kizárólag egy objektív orvosi kivizsgálás során lehet betegnek minősíteni az egyént, nem pusztán a tünetei alapján, ahogyan azt a kormány javasolta. Továbbá a tünetmentes betegek kórházi beutalására csak abban az esetben kerülhet sor, ha objektív klinikai vizsgálat eredményeként olyan elváltozásokat fedeznek fel, amely az illető fertőző betegségre jellemzőek.”

Fontos újdonság továbbá az is, hogy a korházban elkülönített vagy karanténba helyezett személyeknek lehetőségük lesz bíróságon megtámadni az ellenük szóló intézkedést, így az eddigiekkel ellentétben esély lesz arra, hogy a bíróság korlátozza a hatósági túlkapásokat olyan esetekben, amikor indokolatlan a kórházi beutalás vagy a karantén elrendelése. A Brassó megyei törvényhozó továbbá rámutatott arra is, hogy nyelvi jogi szempontból a törvénytervezet tartalmazza azt az előírást is, hogy az ország nyelvét nem beszélő egyén esetében, aki bírósághoz fordult, annak kötelezően tolmácsot kell biztosítani és ennek költségeit az igazságügyi minisztérium állja.

Dr. Vass Levente, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője a törvénytervezet képviselőházi vitáján elmondta, hogy a kormány megkésett a törvénytervezet kidolgozásával, ezért a parlamentnek nagyon rövid idő alatt kellett tárgyalnia ezt a fontos törvényt. Nehezményezte, azt is, hogy a tervezetről nem lehetett érdemben egy széleskörű társadalmi vitát lefolytatni. Elmondta: ennek ellenére egy jobb, a betegeket középpontba helyező törvénytervezet kerül ki a képviselőházból, mint amit a kormány kidolgozott.

„Az RMDSZ nem támogatja a tünetmentes betegek kórházi beutalását. Erre csak akkor kerülhet sor, ha az objektív klinikai vizsgálat során olyan szervi elváltozásokat fedeznek fel, és csatolnak az orvosi dokumentációhoz, amely a kórházi beutalásta páciens gyógyulása érdekében megköveteli. Ilyen esetekben, a betegek minél jobb tájékoztatását követően is, törekedni kell a beleegyezésük megszerzésére, amely a saját gyógyulásukat célozza legfőképpen.” – taglalta dr. Vass Levente, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője.

A törvénytervezetről a szenátus hozza meg a végső döntést.

kapcsolódó

Hírlevél