Megszavazta a szenátus: támogatásban részesülhetnek a krumpli-, zöldség- és gyümölcstermesztők

Megszavazta a szenátus: támogatásban részesülhetnek a krumpli-, zöldség- és gyümölcstermesztők

Első házként szavazta meg a szenátus azt a jogszabálytervezetet, amely állami támogatásban részesítené azokat a mezőgazdasági termelőket, amelyek zöldség-, gyümölcs- és krumplitermesztéssel foglalkoznak. Turos Lóránd Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője kiemelte: „a világjárvány és az árak növekedésének eredményeként ezek a vállalkozások gazdaságilag nehéz helyzetbe kerültek. Fontos, hogy támogassunk minden olyan kezdeményezést, amely által a mezőgazdaságban tevékenykedő cégek, kisvállalkozások, családi vállalkozások, illetve szövetkezetek támogatásban részesülhetnek.

A jogszabály értelmében a támogatás mértéke a forgalmazott termelés értékének húsz százaléka lehet. Eszerint engedélyezett természetes személyek (PFA), egyéni vállalkozók (ÎI), családi vállalkozások számára a támogatás éves felsőhatára 100 ezer euró, valamint szövetkezetek és termelői szervezetek esetében 300 ezer euró. Mindez a termékek csomagolására, címkézésére, raktározására és szállítására fordítható. A támogatás negyedéves részletekben kerül folyósításra, hároméves periódusra igényelhetik a krumpli-, zöldség- és gyümölcstermesztők.

Fejér László-Ödön Kovászna megyei szenátor, a szenátus mezőgazdasági bizottságának tagja rámutatott: „minden olyan intézkedést támogatunk, amely által a hazai termelőket segítjük többek között azzal a céllal, hogy az emberek helyben megtermelt terményeket fogyasszanak.

A jogszabálytervezet esetében a végső döntést a képviselőház hozza meg, majd az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba.
 

kapcsolódó

Hírlevél