Megszavazta a szenátus: a parlament dönt a parlamenti választások dátumáról

Megszavazta a szenátus: a parlament dönt a parlamenti választások dátumáról

A parlament dönt sarkalatos törvénnyel a parlamenti választások dátumáról. Ezt írja elő az a törvénytervezet, amelyet elsőházként fogadott ma el a szenátus plénuma, a tervezetet az RMDSZ szenátorai is támogatták. Ez a megoldás biztosítja, hogy a parlamenti politikai alakulatok nagy többséggel keressék és találják meg a legjobb megoldást – jelentette be Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A tervezet továbbá előírja, hogy fele annyi támogatói aláírásra lesz szükség, mint eddig, és a jelöltek online is leadhatják a jelöléshez szükséges iratcsomót. A módosításra a járványügyi helyzet miatt volt szükség, mutatott rá Cseke Attila. „Az emberek egészsége és biztonsága a legfontosabb, ezt tartottuk szem előtt, amikor a hatályos törvények módosítását támogattuk. A cél az, hogy a szavazásokat biztonságos körülmények között szervezzék meg az illetékes hatóságok” – mondta. 

A tervezet továbbá a szavazás napja előtti, eddig 90 napos választási procedúrát 60 napra csökkenti le. „Erre a rendelkezésre azért volt szükség, mert különben a szeptember végére tervezett helyhatósági és a következő parlamenti választásokat megelőző eljárások egymásra csúsztak volna” – mutatott rá az RMDSZ szenátora.

A tervezetről végső döntést a képviselőház plénuma hoz, ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe. Mint ismert, az önkormányzati választás esetében is 90 napról 60-ra szűkült a procedúra és a rendelkezés kiállta az alkotmányossági normakontrollt.

kapcsolódó

Hírlevél