Megegyezett Brüsszelben az Európai Parlament, a Bizottság és a Tanács a polgári kezdeményezések határidejének meghosszabbításáról

Megegyezett Brüsszelben az Európai Parlament, a Bizottság és a Tanács a polgári kezdeményezések határidejének meghosszabbításáról

Az EU intézményei háromoldalú egyeztetést folytattak Brüsszelben az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó határidők meghosszabbításáról csütörtökön, június 25-én.

A tanácskozást az Európai Parlament nevében Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője elnökölte. A tanácskozás célja az volt, hogy az Európai Parlament által június 19-én nagy többséggel jóváhagyott módosító javaslatokról egyeztessenek az európai polgári kezdeményezések gyűjtési, ellenőrzési és vizsgálati szakaszokra vonatkozó hosszabbításról. Az ülésen a Tanácsot a horvát elnökség részéről Maja Adamic nagykövet képviselte, az Európai Bizottságot pedig Rudigert Boogert, a polgári kezdeményezésekért felelős egység vezetője.

Az európai polgári kezdeményezések parlamenti jelentéstevői minőségében Vincze Loránt március 17-én fordult azzal a kéréssel Vera Jourova EB-alelnökhöz és Ilze Juhanosne főtitkárhoz, hogy a koronavírus-járvány megszorító intézkedéseimiatt az Európai Bizottság hosszabbítsa meg a futó polgári kezdeményezések határidejét. Levelére válaszolva Vera Jourova alelnök örömmel jelentette be, hogy május 20-án az Európai Bizottság elfogadta a meghosszabbításról szóló rendeletet. Az Európai Bizottság intézkedései egyaránt érintik a nemzeti régiók támogatásáért indított és a Minority SafePack polgári kezdeményezéseket. Az Európai Parlament ezekhez javasolt módosításokat múlt pénteken.

Csütörtökön a tagállamokat tömörítő Tanács elfogadta a Parlament javaslatát, hogy a mostani meghosszabbítás követően, amennyiben a tagállamok egynegyedében megszorító intézkedések vannak életben, a Bizottság ismét élhet a hosszabbítás lehetőségével. A rendelet-módosítás értelmében a határidőkkel kapcsolatos intézkedések azokra a kezdeményezésekre is vonatkoznak, amelyeknek gyűjtési, ellenőrzési vagy vizsgálati szakasza március 11-e és a rendelet hatályba lépésének időpontja (ez az időpont a júliusi európai parlamenti elfogadást követő időszakra tehető) között zárult le. Ez az új cikkely a jogbiztonság szempontjából fontos elem, megfelelő támpontot és értelmezést ad a jogalkalmazó, illetve az érintett kezdeményezések szervezői számára.

Vincze Loránt üdvözölte a megállapodás létrejöttét. „Az egyhangú támogatás annak a jele, hogy mindhárom EU-s intézmény számára fontos rendeletről van szó. Elégedett vagyok azzal, hogy a Parlament részéről tovább egyszerűsítettük az eljárást, nagyobb kiszámíthatóságot és jogbiztonságot adtunk a szervezőknek. A Tanács és a Parlament döntése a mai megállapodást követően természetszerűen támogató lesz” – fogalmazott az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

kapcsolódó

Hírlevél