Kormánymegállapodás 2020-2024

Kormánymegállapodás 2020-2024

Kormánymegállapodás 2020-2024

Kelt december 21-én, Bukarestben.

Aláírók: a Nemzeti Liberális Párt, az USR-PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség

 

  1. Románia, az egész világgal együtt, egy precedens nélküli válságon megy át. Vállaljuk a felelősségét annak, hogy ezekben a nehéz időkben vezetjük az országot. Azzal a meggyőződéssel tesszük ezt, hogy a közjó érdekében hozott határozott döntéseinkkel Románia megerősödve jöhet ki a világjárványból, valamint az ebből fakadó nehéz gazdasági helyzetből.

 

  1. A posztkommunista átmeneti időszaknak le kell zárulnia. A román államnak mély reformokra van szüksége annak érdekében, hogy a 21. századi társadalom szükségleteinek és elvárásainak eleget tegyen. Ezt a kikerülhetetlen átalakulást egy óriási lehetőségnek tartjuk, hogy a közszolgáltatások minőségét és az állampolgárok életminőségét javítani tudjuk, nemtől, nemzetiségtől, vallástól, kortól, társadalmi körülményektől függetlenül. A kormányprogramunk egy konkrét cselekvési terv, amely tartalmat és irányt ad az innovációs, fejlesztési és modernizációs projektjeinknek.

 

  1. Belátjuk, hogy a választáson való alacsony részvétel vészjelzést jelent a demokráciánkra nézve. Azért fogunk dolgozni, hogy megerősítsük azok bizalmát, akik ránk szavaztak, és megnyerjük azok bizalmát, akik nem szavaztak, azáltal, hogy egy jó kormányzás jó irányba változtathatja meg az emberek életét. Átláthatóságot fogunk tanúsítani, konzultálni fogunk a civil szervezetekkel, a vállalkozói szférával és a szakszervezetekkel, és jól megalapozott döntések nyomán fogunk cselekedni. A szubszidiaritás elvét betartjuk, vagyis a döntéseket közel hozzuk az állampolgárokhoz.

 

  1. Eltérő történelemmel és szervezeti kultúrával rendelkező három politikai alakulat vagyunk, az ország sorsáért való felelősség közös cselekvésre szólít bennünket. Ez a különbözőség esély arra, hogy kiegészítsük egymást, és hogy a román állampolgárok eltérő reményeit képviselni tudjuk. A szabadság, tisztelet, integritás, egyéni felelősség és szolidaritás közös értékek, amelyek összekötnek bennünket. Készen állunk arra, hogy megvédjük ezeket az értékeket, amikor ezek veszélyben vannak, és hogy továbbvigyük Romániát az európai úton.

 

  1. Vállaljuk, hogy tiszteletben tartjuk az állampolgárok december 6-án kinyilvánított akaratát, és hogy politikai pártváltással nem módosítjuk a szavazás, valamint a jelen politikai megállapodás eredményeként született többséget. Nem fogadjuk be a szervezeteinkbe más politikai párt színeiben mandátumot nyert képviselőket.

 

  1. Romániának stabilitásra, kiszámíthatóságra, és hosszú távú megoldásokra van szüksége. A polgárok szavazata nyomán kialakult parlamenti többség, amelyre alapozunk, arra kötelez bennünket, hogy egy teljes kormányzási ciklust vigyünk végig. Bízunk benne, hogy ez a megállapodás és a kormányprogram egy hosszútávú kormányzás erős alapját képezik, amely konkrét eredményeket hoz majd az állampolgárok számára.

 

  1. Kijelentjük, hogy minden aláíró alakulat joga jelölteket nevesíteni az egyeztetett köztisztségekre. Vállaljuk, hogy komoly tapasztalattal és jó hírnévvel rendelkező szakembereket javasolunk. Nem támogatjuk a nepotizmust és a klientelizmust, a köztisztségek betöltésénél versenyvizsga esetén betartjuk a kompetencia és a semlegesség elvét.

 

A miniszterelnöki tisztségre Florin Cîțut,

a parlament szenátusának elnöki tisztségére Anca Dana Dragut (USR-PLUS),

a parlament képviselőházának elnöki tisztségére pedig Ludovic Orbant ( PNL) javasoljuk.

 

 

Ludovic Orban, a PNL elnöke

Dan Barna, az USR-PLUS társelnöke

Dacian Cioloș, az USR-PLUS társelnöke

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke

 

 

Kormánymegállapodást kiegészítő dokumentum
Kelt 2021. április 21-én, Bukarestben.

kapcsolódó

Hírlevél