Kelemen Hunor: a szórvány számíthat a Szövetségre!

Kelemen Hunor: a szórvány számíthat a Szövetségre!

Nem szeretünk ilyen erős szavakat használni, de ki kell mondanunk: az AUR az ellenségünk. Ők táncoltak a dédapáink sírjain az Úzvölgyében, ők indítottak több száz pert az önkormányzataink ellen, a magyar zászló, székely zászló, anyanyelvhasználat, kétnyelvű feliratok ellen, és ők azok, akik a '30-as évek legionárius politikáját vállalták, propagálják. Ez pedig arról szól, hogy a kisebbségeket el kell tüntetni, az első célpont mi vagyunk – hívta fel a figyelmet a következő időszak veszélyeire Kelemen Hunor. 
 
Az RMDSZ elnöke Nagybányán, a magyar szórvány napjának központi eseményén mondott köszöntőt szombaton, ahol elmondta: amikor a mi több mint egymilliós közösségünkről beszélünk, akkor egy erős, értékteremtő közösségről beszélünk, amely képes jövőt építeni, teremteni, és nem a menekülés útjait keresi. 
 
Nagybányán és a közeli Máramarosszigeten az elmúlt időszakban építkeztek, sok megvalósítás történt: a nagybányai festőiskola alapítóinak szoborcsoportot állítottak, új óvoda és bölcsőde nyílt, és a délutáni oktatási program is bővült a megyében. „Ehhez akarni kellett elsősorban, hinni, hogy meg tudjuk valósítani, és természetesen utána cselekedni. Eszközöket, partnereket keresni és cselekedni. A szórványban ez a legeslegfontosabb: akarni, elérni a célt, amit megálmodtunk. Tenni minden nap azért, hogy a közösséget építsük, a közösséget megerősítsük” – nyomatékosította az RMDSZ elnöke. 
 
Kelemen Hunor szerint az emberek joggal teszik fel a kérdést, hogy mi történik ma az országban. A kormány ostoba döntései joggal dühítik az embereket. És mégis, a kormány bírálata mellett néha szükséges leülni és tárgyalni. Az elmúlt időszakban éppen azért kellett tárgyalni, hogy azokat az intézményeket, elsősorban iskolákat, kulturális intézményeket, színházakat, múzeumokat, amelyek a helyi önkormányzatoknak az alárendeltségében vannak, megmentsük az összevonástól, a fölszámolástól, és sikerült. 
 
2024-ben négy választást tartanak Romániában. A szövetségi elnök hangsúlyozta: 2024 nem 2024-ről szól és még csak nem is az azt követő négy évről. A jövő évben azért kell, hogy elmenjenek a magyar emberek szavazni, hogy a következő évtizedben is tudjon építkezni és cselekedni a magyar közösség.

kapcsolódó

Hírlevél