Kedden kezdődik a harmadik, emlékeztető koronavírus elleni oltás beadása Romániában

Kedden kezdődik a harmadik, emlékeztető koronavírus elleni oltás beadása Romániában

Szeptember 28-tól, keddtől mindenki, aki legalább hat hónapja kapta meg a második oltást, megkaphatja a harmadik koronavírus elleni oltást – tájékoztatott Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter.

A szaktárcavezető elmondta: az oltási kampányt koordináló országos bizottság ma döntött a harmadik oltás beadásáról, az orvosok és szakértők tanácsára. „Sürgettem a szakértőket, hagyják jóvá az újabb emlékeztető oltás beadását Romániában is, hiszen 12 másik európai országban már folyamatban van az emlékeztető oltás beadása” – mondta el az ügyvivő miniszter.

Az oltásra bárki jelentkezhet, aki legalább hat hónapja kapta meg az oltás második adagját. Az oltást személyesen lehet kérni bármelyik oltóközpontnál, előzetes időpont egyeztetéssel vagy akár anélkül is.

„Arra kérek minden egészségügyben dolgozót, orvost, nővért, kérje az oltást, mert ők vannak leginkább kitéve a veszélynek. Ugyanakkor arra kérek minden tanügyben dolgozó alkalmazottat, tanárokat, tanítókat, éljenek ezzel a lehetőséggel, amely az iskolák nyitva tartását biztosítja, a gyermekek jövőjét védi meg” – hangsúlyozta Cseke Attila, majd hozzátette: rendkívül fontos az, hogy a 65 év felettieket, a krónikus betegeket, más betegségekben szenvedők is mihamarabb megkapják a védőoltást.

Cseke Attila megerősítette, hogy van elegendő oltás, mindenki kaphat harmadik, emlékeztető oltást. „Továbbra is bátorítok mindenkit arra, aki még nem kérte az első oltást, hogy védje meg magát és szeretteit, kérje az oltást” – összegezte Cseke Attila.

A harmadik oltás csak az ARN messenger típusú oltóanyaggal történik (Pfizer/BioNTech és Moderna), ezért ha valaki AstraZeneca oltóanyagot kapott az első két oltás beadásakor, most a Pfizer vagy a Moderna oltást kaphatja. Ugyanakkor a Johnson&Johnson oltóanyaggal védett személyek egyelőre nem kapnak emlékeztető oltást, mondta el a miniszter. Mivel az oltóanyagot később kezdték el használni Romániában, még nem telt el elegendő idő az emlékeztető oltás beadásához.

kapcsolódó

Hírlevél