Helyszíni bemutatón ismertették a Nyárádmentére és a Mezőségre tervezett kerékpárút terveit

Helyszíni bemutatón ismertették a Nyárádmentére és a Mezőségre tervezett kerékpárút terveit

Erdély leghosszabb, összefüggő kerékpárútjának megépítését tervezi a Maros Megyei Tanács. A kerékpárút megépítésével az aktív turizmust szeretnék támogatni Maros megyében, és egy olyan új turisztikai desztinációt létrehozni, amely több turistát vonz majd a megyébe.

A beruházást a megyei önkormányzat valósítaná meg, de ahhoz, ez egy sikeres projekt legyen fontos az együttműködés a nyomvonal mentén lévő polgármesteri hivatalokkal és a civil szféra támogatására is számítanak, mondta el ma délelőtt Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet Demeterfalván, a kisvasút vasúti sínei melletti szerveztek meg. Az eseményen jelen volt Császár Károly szenátor és a civil szféra képviseletében Jeszenszky Attila, a Pro Biciclo Urbo egyesület elnöke, valamint Ungvári Csongor mobilitási szakértő is.   

A kerékpárút megépítésének ötlete már több évvel ezelőtt megfogalmazódott, de a terv többször is elakadt különböző akadályok miatt. Most lehetőség van arra, hogy a megyei önkormányzat uniós alapokat hívjon le a projekt megvalósítására, ennek érdekében pedig most az a legfontosabb lépés, hogy a kisvasút nyomvonala az állami vasúttársaságtól átkerüljön a megyei tanács tulajdonába – mondta el a ma délelőtti sajtótájékoztatón Péter Ferenc.

„Az RMDSZ parlamenti frakciója benyújtott egy erre vonatkozó törvénytervezetet, amelyet múlt héten elfogadott a szenátus is. Bízom benne, hogy az ősz folyamán a képviselőház is jóváhagyja ezt a kezdeményezést, és már idén elkezdhetjük a konkrét tervek elkészítését. Ez egy hosszútávú projekt, de következő 4 év egyik prioritása lesz ennek a több mint 100 km hosszú kerékpárút hálózatnak a megépítése” – hangsúlyozta Péter Ferenc.

Az RMDSZ tanácselnök-jelöltje hozzátette, biztos abban, hogy a turizmus Maros megye fejlődésének egyik motorja lehet, éppen ezért a Maros Megyei Tanács az elmúlt években számos lépést tett a turizmus fellendítésért. „Létrehoztuk Visit Mures megyei turisztikai egyesületet, megnyitottuk a megye turisztikai információs irodáját, visszahelyeztük Maros megyét az ország fesztiváltérképére, a következő lépés pedig az, hogy a turisztikai infrastruktúrát is fejlesszük. Erdély leghosszabb összefüggő és aszfaltozott kerékpárútjának megépítésével nem csak a kerékpározóknak szerzünk majd örömet, hanem fellendítjük vele a turizmust a Nyárádmentén és a Mezőségen, és ezáltal erősítjük a térség gazdaságát is” – emelte ki a tanácselnök.

Ennek a beruházásnak a megvalósulása Péter Ferenc szerint a szeptember 27-i önkormányzati választások eredményén is múlik. „Az elkezdett projektek befejezésére és az új tervek, így a kerékpárút megvalósítására is csak akkor van garancia, ha nem lesz csere a megye élén. Különösen fontos, hogy megakadályozzuk, hogy az a személy kerüljön Maros megye élére, aki 20 éven keresztül megfékezte Marosvásárhely fejlődését. Meg kell védenünk Maros megyét Dorin Floreatól és csapatától!” – fogalmazott az RMDSZ tanácselnökjelöltje.

Császár Károly, az RMDSZ Maros megyei szenátora a kisvasút nyomvonalának átvételével kapcsolatos jogi nehézségekről számolt be a jelenlévőknek. Elmondta, több mint 1 éves folyamat volt a törvénytervezet előkészítése, de a szállítási minisztériummal és az állami vasúttársasággal folytatott számos egyeztetés után sikerült egy olyan formát adni ennek a törvénytervezetnek, hogy ezt végül múlt héten elfogadta a szenátus. Hozzátette, bizakodó, hogy még a parlamenti választások előtt a képviselőház is jóvá fogja hagyni ezt a törvénytervezetet.

A civil szféra részéről Jeszenszky Attila, a Pro Biciclo Urbo egyesület elnöke szólalt fel a mai eseményen. „A kerékpározók, a biciklis társadalom nagy örömmel fogadja ezt a kezdeményezést. Mindig sóvárogva nézzük a külföldön lévő kiépített kerékpárutakat. Hogy csak egy példát említsek, a Duna mentén végighaladó nagyon népszerű európai kerékpárút egész hosszában ki van építve, kivéve a romániai szakaszt. Ha itt Maros megyében, a Nyárádmentén és a Mezőségen megépülne ez a kerékpárút, akkor ez példamutató lenne, hogy igenis lehet ilyet csinálni itthon is, és megéri ebbe belevágni. Biztos vagyok benne, hogy ezt az utat nem csak a Maros megyeiek használnák, hanem más megyékből és külföldről is vonzana kerékpározókat.”

A tervezett kerékpárút több szempontból is fontos beruházás a megye számára véli Ungvári Csongor mobilitási szakértő. „Ez a kerékpárút elsősorban rekreációs célra lesz használva, viszont megkönnyíti a falvak közötti közlekedést is azok számára, akik biztonságosan szeretnének közlekedni. Ennek a projektnek az is nagy előnye, hogy egy kihasználatlan, elévült infrastruktúrát átalakítva jön létre, gyakorlatilag új célt ad a vasúti nyomvonalnak. Hasonló elképzelés alapján építettek kerékpáriutakat Olaszországban vagy Szlovéniában is a vasút nyomvonalán, és ezek igen népszerűek. Biztos vagyok abban, hogy a Maros megyei kerékpárutat is nap mint nap több százan használnak. Ez szolgáltatásokat fog bevonzani és erősíteni fogja a térség gazdaságát” – sorolta a szakértő.

kapcsolódó

Hírlevél