Helyi és rendszerszintű problémákról tanácskoztak a háromszéki oktatási-intézményvezetőkkel

Helyi és rendszerszintű problémákról tanácskoztak a háromszéki oktatási-intézményvezetőkkel

Helyi és rendszerszintű problémák, a diákok és a pedagógusok mentális egészségét érintő kérdések, valamint az elvárások feltérképezése került terítékre azon az oktatási fórumon, amelyet az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete december 13-án, kedden szervezett a sepsiszentgyörgyi Fidelitas hotelben. A találkozón mintegy 43 intézményvezető vett részt 17 településről.

A találkozó célja, hogy teret és lehetőséget biztosítson a pedagógusoknak, hogy megosszák ötleteiket, panaszaikat és kihívásaikat az intézmény vezetésével kapcsolatban. ,,Szeretnénk a jelenlegi kollégáktól visszajelzést kapni a frontvonalról: mit tehetünk, illetve mit tehet a megyei önkormányzat és a szakpolitika, ugyanakkor az elvárások megfogalmazása mellett várjuk a javaslatokat is, hiszen Önöktől kell kapnunk jelzéseket, amelyek mentén az oktatáspolitikában változásokat indíthatunk el. A megyei önkormányzat nagyon sokat fektet be infrastrukturális fejlesztésekbe, ugyanakkor nekünk, pedagógusoknak elsőrendű feladatunk, hogy megtöltsük tartalommal, programokkal, élettel” – fogalmazott elöljáróban Kondor Ágotaoktatási tanácsadó és mentálhigiénés szakember.

A résztvevők kis csoportokba szerveződtek, ahol egy fókuszbeszélgetés során fogalmazták meg konkrét elvárásaikat, céljaikat és az intézményen belüli problémákat. A közös kiértékelő után a jelenlevők egyetértettek abban, hogy szükség van az erdélyi oktatás minőségének javítására vonatkozó stratégia kidolgozására. Több iskolaigazgató is jelezte: fontos lenne, hogy legyen az intézményvezetőnek beleszólása az alkalmazott pedagógus kiválasztásába. Több ízben is felmerült, hogy kevés a megfelelő kompetenciával rendelkező oktató és a kisegítő személyzet, főleg a vidéki intézményekben. Javasolták többek közt azt is, hogy minden iskolai intézménynek legyen kihelyezett segítő pedagógusa vagy pszichológusa, illetve az intézményvezetőknek egy képviselet, amely a jogi tanácsadásban, adminisztratív teendőkben és az eligazításban segíti munkájukat.

Kiss Imre, Kovászna megye főtanfelügyelője a készülő tanügyi törvényt ismertette. Felszólalásában rámutatott: vannak rendszerszintű problémák, ugyanakkor az ilyen találkozók segíteni tudnak abban, hogy a helyi szinten felmerülő problémákra megoldásokat találjunk”.

Azért kezdeményeztük a rétegtalálkozókat, hogy a különböző területeken dolgozó szakemberekkel az őket foglalkoztató kérdésekre, problémákra közösen megoldásokat keressünk. Az iskolaigazgatók, a pedagógusok a társadalom fontos szegmensét képezik, nagy a felelősségük a fiatal generáció útjának igazgatásában. Ebben kívánunk továbbra is partnerek lenni. Látjuk, hogy Romániában egyre gyengül az oktatási rendszer minősége, nagy az iskolaelhagyás aránya. Ezzel szemben azt szeretnénk, hogy Székelyföldön tegyünk meg mindent, ami tőlünk telik, annak érdekében, hogy az oktatás színvonala emelkedjen” – hangsúlyozta Tamás Sándor, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke. Rávilágított arra, hogy megyeszinten évek óta összpontosítanak ezekre a kérdésekre. „Henning László alelnökkel és Kiss Imre főtanfelügyelővel közösen mérlegelve több családtámogató, a háromszéki fiatalok életminőségét javító és tanulásra ösztönző programot hoztunk létre a vidéki önkormányzatokkal közösen. Ilyen a kultúrotthonok, oktatási intézmények, könyvtárak felújítása és felszerelése, valamint játszóterek és sportpályák építése. Ugyancsak sikeres projektje a megyei tanácsnak az Iskolatáska és az after school program, valamint a megyei tantárgyversenyeken és sportversenyeken díjazott diákok és felkészítő tanáraik pénzjutalomban való részesítése. Célunk, hogy a minőségi tanulási és szórakozási lehetőségekhez teremtsük meg az infrastrukturális feltételeket, segítsük gyerekeinket sikeres életpályájuk elindításában. Ebben pedig a pedagógusokra és a szülőkre is nagy szükség van – részletezte az elnök.

Kondor Ágota, mentálhigiénés szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az intézmények infrastrukturális fejlesztései mellett, nagyobb figyelmet kell fordítani a diákok és a pedagógusok lelki és szellemi egészségére is: „a lelki egészségünkre való odafigyelés prevenciós lehetőség, ezért erre különösen oda kell figyelni a pedagógusoknak. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy nem fordítunk elég figyelmet arra, hogyan élték meg diákjaink, tanárjaink a Covid-időszakát.

A meghívottak pozitívumként fogalmazták meg a helyi szintű infrastrukturális fejlesztéseket, megvalósításokat, megköszönték a megyei tanácsnak és az RMDSZ helyi szervezetének a támogatásokat, valamint a hasonló szakmai rétegtalálkozók folytatását javasolták.


,,Első körben a problémákat szerettük volna feltérképezni. Örülünk, hogy nyitottsággal fogadták ezt a kezdeményezést. A munkát folytatjuk, a párbeszédet továbbra is fenntartjuk” – összegezte a találkozó végén Bodor László, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet ügyvezető elnöke.

kapcsolódó

Hírlevél