Helyben marad a jövedelemadó 2%-a: az önkormányzatok által működtetett színházak, bábszínházak, operák és filharmóniák finanszírozását fogja szolgálni

Helyben marad a jövedelemadó 2%-a: az önkormányzatok által működtetett színházak, bábszínházak, operák és filharmóniák finanszírozását fogja szolgálni

A jövedelemadó két százaléka a helyi és megyei önkormányzatok által működtetett színházak, bábszínházak, operák és filharmóniák fenntartását fogja szolgálni. Erről döntött az RMDSZ javaslatára szerdai ülésén a kormány – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A szaktárcavezető elmondta: az állami színházak, bábszínházak, filharmóniák költségeit kormányzati finanszírozásból fedezik, aránytalan, hogy a megyei és helyi önkormányzatok alárendeltségében lévő intézmények nem részesülnek támogatásban. „Finanszírozási gondokkal küzd sok értékes magyar színház, ezt a gondot most orvosoltuk, biztosítjuk a szükséges támogatást” – hangsúlyozta az RMDSZ-es miniszter.

Cseke Attila rámutatott, az összesen 134 millió lejes támogatásból olyan erdélyi magyar színházak részesülnek, mint a nagyváradi Szigligeti Színház (2.155.000 lej), a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház (1.114.000 lej), a Temesvári Csíki Gergely Állami Színház (2.419.000lej), a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház (496.000 lej), a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház (735.000 lej), a csíkszeredai Csíki Játékszín (1.193.000 lej) vagy a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata (1.889.000 lej).

 

kapcsolódó

Hírlevél