Globálisan gondolkodunk, lokálisan cselekszünk!

Globálisan gondolkodunk, lokálisan cselekszünk!

2000 pisztráng-ivadékot telepítettek Gyergyószentmiklós egyetlen ivóvízforrásának, a Békény-pataknak az ökológiai újjáépítését célzó projekt keretén belül.

A vízminőséget is jelző őshonos pisztráng egyre kevesebb. Az okok sokrétűek, az emberi tevékenységhez és a természeti jelenségekhez kapcsolódnak.

A Fenntartható Fejlődés Osztálya támogatta a Dianim Egyesületet egy olyan projekt megvalósításában, amelynek célja a Hargita megyei Gyergyószentmiklós ivóvízforrásának, a Békény-pataknak az ökológiai újjáépítése és újranépesítése pisztránggal a biológiai sokféleség megőrzése és a várost tápláló víz minőségének javítása érdekében.

A projekt keretében végzett tevékenységek a következők: 20 vízesés kialakítása a patak felső folyásán a pisztrángoknak megfelelő élőhely biztosítása érdekében, a halak újratelepítése, az újratelepítési akció tudományos nyomon követése 2 éven keresztül, az orvhalászat elleni küzdelem, oktatás és népszerűsítés.

Az eseményen részt vettek: Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, Barti Tihamér, a Hargita Megyei Tanács alelnöke, Csergő Tibor András, Gyergyószentmiklós polgármestere és különböző intézmények képviselői.

kapcsolódó

Hírlevél