Fókuszban az önkormányzatok – meghatározta az őszi parlamenti ülésszak célkitűzéseit az RMDSZ

Fókuszban az önkormányzatok – meghatározta az őszi parlamenti ülésszak célkitűzéseit az RMDSZ

Miután a tavaszi ülésszak végén a szociáldemokrata és nemzeti liberális pártok kiszorították az RMDSZ-t a kormányból, az új, ellenzéki politikai helyzethez igazodva a Szövetség képviselői és szenátorai együttes frakcióülésen határozták meg a parlamenti csoport jogalkotási irányát. Az őszi törvényhozási ciklusban az RMDSZ parlamenti csoportja az önkormányzatok támogatását helyezi középpontba a kormány által javasolt megszorító intézkedések tükrében.

Az RMDSZ parlamenti csoportjának célja olyan törvénytervezetek kidolgozása, amelyek közelebb hozzák a közigazgatást az állampolgárokhoz, helyreállítják a központi hatóságok és az állampolgárok, valamint a kis- és középvállalkozások között megingott bizalmi kapcsolatot. Az önkormányzatok hatáskörei nem változhatnak a megszorító intézkedések nyomán, és a jövő évi költségvetés kidolgozása során is hangsúlyt kell fektetni a megfelelő működésük biztosítására.

  • Az RMDSZ parlamenti csoportja szorgalmazza a jelenleg regionálisan működő hatóságok megyei szintre történő visszahelyezését, az Adó és Pénzügyi Hivatal, valamint a Fogyasztóvédelem valós decentralizálását.
  • Az új ülésszakban egy új urbanisztikai törvénykönyv kerül elfogadásra, továbbá meg kell teremteni a lehetőséget a helyi közigazgatási egységeknek arra, hogy saját támogatási rendszert dolgozzanak ki, amely által a helyi lakóközösségek korszerűsítő munkálatokat tudnak végrehajtani az lakóépületeken.
  • Meg kell teremteni a jogi keretet arra, hogy az Adó és Pénzügyi Hivatal átvehesse az önkormányzatok szintjén befizetetlen adók behajtását. Minden esetben azok az önkormányzatok kell részesüljenek a személyi jövedelemadóból, amely önkormányzatok területén dolgoznak az alkalmazottak és nem ott, ahol a munkaadó központi székhelye van.
  • Törvényes keretet kell kidolgozni az egyszülős családok és az ikreket nevelő szülők támogatására, valamint prioritásként kell kezelni a védőnő-hálózat kiépítését. A koraszülött csecsemőket nevelő szülők két év helyett három év gyermeknevelési szabadságot kell kapjanak. Nagycsaládosok gyerekeinek alanyi jogon járó ösztöndíjakat kell biztosítani, fiatal családosoknak pedig jelzáloghitelek kamattámogatására kell támogató intézkedéseket kidolgozni.
  • A kiskorúak szülői beleegyezés nélkül részesülhessenek a kábítószerfogyasztás kezelésére irányuló pszichológiai szaktanácsadásban, hiszen jelenleg csak 3 alkalommal vehetnek részt a hatóságok által szervezett tájékoztatón, majd ezt követően a folytatásban szülői beleegyezésre van szükség, amely a legtöbb esetben elmarad.
  • Csak akkor lehet megvédeni az emberi életeket ott, ahol a medvepopuláció elszaporodott, ha egy megfelelő vadgazdálkodást szorgalmaznak, ezért törvényben szabályoznák a medveállományra vonatkozó prevenciós kvótákat.
  • Egy olyan törvényes keret kidolgozására van szükség, amely támogatja és serkenti a helyi gazdaságokat és mezőgazdasági egységeket, hiszen ezek a vidéki önkormányzatok gazdasági motorját mozgatják: szabályozni kell az illegális legeltetést, valamint megoldást kell találni arra a problémára, hogy a gazdaságok miként foglalkoztathatnak napszámost a mezőgazdasági tevékenységek ellátására.
  • A helyi termékek előtérbe helyezése érdekében lehetőséget kell teremteni a termelőknek arra, hogy feltüntessék a helyi termék megkülönböztetését az élelmiszereiken, valamint olyan serkentő jogszabályokra van szükség, amelyek fellendítik a faluturizmust.
  • Biztonságos közutak érdekében szükség van egy olyan prevenciós törvénykezdeményezésre, amely nemcsak a közúti szabályok szigorításán alapszik, hanem a felelősségre vonás rendszerét is szabályozza.
  • Egyszerűsíteni kell a telkek szisztematikus nyilvántartásba vételével a bejegyzési eljárást, így gördülékenyebb lesz az ingatlanbejegyzés folyamata.

 

 

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél