Erdőgazdálkodási támogatásokat hagyott jóvá a kormány

Erdőgazdálkodási támogatásokat hagyott jóvá a kormány

A kormány jóváhagyta a 30 hektárnál kevesebb erdővel rendelkező tulajdonosok erdejének őrzését, valamint azokat az összegeket, amelyekkel a T1-es és T2-es besorolású véderdők tulajdonosait kifizetik.

A törvény értelmében a T1-es és T2-es besorolású erdőkben nem szabad fakitermelési munkálatokat végezni. A román állam az Európai Unió jóváhagyásával támogatja azokat a tulajdonosokat, akik ilyen típusú erdővel rendelkeznek.

Az elmúlt években elmaradt ezeknek a támogatásoknak a kifizetése. Tánczos Barna miniszter kezdeményezésére a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium elérte, hogy a kormány idén több mint 134 millió lejt irányozzon elő a 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben kifizetetlen támogatások törlesztésére.

Jó hír továbbá a 30 hektárnál kevesebb erdővel rendelkező tulajdonosok számára, hogy a kormány 8,8 millió lejt különített el ezeknek az erdőknek a 2020-as őrzésére.

Fontos hangsúlyozni a támogatás ténye mellett, hogy az előnyök bizonyos kötelezettségeket is maguk után vonnak, a támogatásra jogosultaknak felelősséget kell vállalniuk a helyes erdőgazdálkodásért.

A kevés erdővel, valamint a T1-es és T2-es besorolású erdővel rendelkező kedvezményezettek száma meghaladja a 350 ezret.

Románia világviszonylatban azok közé az országok közé tartozik, ahol a legjobb erdészeti szakemberek dolgoznak. Így az erdővédelmi és fakitermelési munkálatok a szakemberek által jól meghatározott terv szerint működnek.

A falopás és az illegális erdőkitermelés megakadályozásával érhető el, hogy Románia-szerte fenntartható módon menjen végbe az erdőgazdálkodás.

kapcsolódó

Hírlevél