Elfogadta a parlament az offshore-törvényt

Elfogadta a parlament az offshore-törvényt

Döntéshozó fórumként szavazta meg a képviselőház ma a kormánykoalíciót alkotó pártok által nemrégiben iktatott új offshore-törvényt. A ma elfogadott törvény zöld utat teremt a Fekete-tengeri földgázkitermelésnek, valamint hosszú távon biztosítja Románia energetikai függetlenségét. Az új törvény megteremti a szükséges feltételeket ahhoz, hogy nagyobb arányú legyen a földgázkitermelés és elindulhasson a nyíltvízi gázlelőhelyeken is a kitermelés.

Bende Sándor, a képviselőház ipari bizottságának elnöke, az RMDSZ Hargita megyei törvényhozója elmondta: „a ma megszavazott törvénytervezet a 2018-ban elfogadott offshore-törvényt javítja, stabilitást és kiszámíthatóságot biztosít az országnak és beruházóknak egyaránt. Az új törvény megteremti a szükséges feltételeket ahhoz, hogy nagyobb arányú legyen a földgázkitermelés és elindulhasson a nyíltvízi gázlelőhelyeken is a kitermelés. A jogszabály a kőolajkutatási, -fejlesztési, -hasznosítási tevékenységekre vonatkozó egyedi adózási rendszert módosítja, miszerint a jövedelem 60 százaléka az államot, 40 százaléka pedig a befektetőt illeti meg” – nyilatkozta a képviselő.

80 és 100 milliárd köbméterre becsült földgáztartalék van a Fekete-tengerben, a törvény megszavazásával elhárítottunk minden akadályt a kitermelés elől, ami azt jelenti, hogy az első molekula gáz 2026-ban kerülhet a felszínre. Az offshore-törvény egy korrekt adózási rendszert vezet be, amely által nemcsak az állam számára, de a befektetők számára is kedvező, stabilitást és kiszámíthatóságot biztosít. A törvény hatálybalépése után új munkahelyeket teremt, az állam plusz bevételhez jut a profitadó és más adók befizetése által. Mindez hozzájárul Románia gazdasági növekedéséhez és a stabilitás megteremtéséhez” - nyilatkozta Miklós Zoltán, a képviselőház költségvetési bizottságának tagja, Kovászna megyei parlamenti képviselő a törvény plénumi vitáján.

Hozzátette: a törvénytervezet legfontosabb célja, hogy megteremtse a szükséges feltételeket az ország rendelkezésére álló erőforrások kihasználására ahelyett, hogy ezeket az erőforrásokat külföldi piacokról importálná. Az idei év második felében már felszínre kerülnek az első molekulák a Black Sea Oil and Gas cég kitermelésében a Fekete-tengerből, majd 2026-ban már a Neptun Deep projekt keretében termelhet ki a Romgaz és az OMV Petrom, évente mintegy 1 milliárd köbméter gázt.

kapcsolódó

Hírlevél