Csütörtökön kezdődik a FUEN tisztújító kongresszusa Berlinben

Csütörtökön kezdődik a FUEN tisztújító kongresszusa Berlinben

A konfliktushelyzetben élő kisebbségek helyzete lesz az egyik központi témája az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) szeptember 29-én, csütörtökön kezdődő kongresszusának. Az RMDSZ küldöttségét Kelemen Hunor szövetségi elnök vezeti a legnagyobb európai kisebbségvédelmi ernyőszervezet 66. kongresszusán.

A vasárnap véget érő rendezvénynek Berlin ad otthont, házigazdái a négy németországi őshonos kisebbség – a szintik és romák, a szorbok, a frízek és a dánok. A kongresszus egyik panelje őket és az együttműködésüket koordináló Kisebbségi Tanács működését mutatja be. A német parlament, a Bundestag több képviselője is jelen lesz a rendezvényen, ők egy kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt a kisebbségi jogokról. A résztvevők meglátogatják a szintik és romák emlékművét és a Bundestagot, illetve a hagyományos Kisebbségek vásárára is sor kerül.

A szombati küldöttgyűlésen választják meg a FUEN új elnökségét hároméves mandátumra. A FUEN jelenlegi elnöke, Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő az egyedüli jelölt az elnöki tisztségre. A küldöttgyűlés határozatot készül elfogadni az európai és nemzetközi kisebbségvédelemről.

kapcsolódó

Hírlevél