Csép Éva Andrea: egységes fellépésre van szükség az EU részéről az ukrajnai háború elől menekülő nők, anyák és gyermekeik megsegítése céljából

Csép Éva Andrea: egységes fellépésre van szükség az EU részéről az ukrajnai háború elől menekülő nők, anyák és gyermekeik megsegítése céljából

Mélységesen elítéljük és elfogadhatatlannak tartjuk az orosz inváziót Ukrajna ellen. A nemzetközi közösségnek minden eszközt, szankciót fel kell használnia, hogy Oroszországot rákényszerítse a háború megállítására. Aggódunk azokért az anyákért, akik gyerekeikkel menekülnek Ukrajnából, főleg azért, mert sebezhetőségük miatt a migrációs útvonalak mentén emberkereskedelem áldozatává válhatnak vagy éppen szexuális szolgáltatások nyújtására kényszeríthetőek azért, hogy a gyermekeik számára szükséges napi élelmiszert megkaphassák. Jelenleg minden Ukrajnával határos nyugati ország a megsegítésükre igyekszik. Ezeknek a nőknek kiemelt védelemre van szükségük: egységes fellépésre van szükség az EU részéről, hogy elhárítsunk minden feltételezhető veszélyforrást”hívta fel a figyelmet Csép Éva Andrea, az RMDSZ parlamenti képviselője Nemzetközi nőnap alkalmából az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának interparlamentáris ülésén. A Maros megyei törvényhozó továbbá rámutatott arra is, hogy a menekült nőknek, anyáknak és gyermekeiknek jogi és pszichológiai tanácsadást kell biztosítani.

Az eseményen Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke mély tiszteletét fejezte ki az ukrán nők iránt, akiket arra kényszerítettek, hogy elhagyják otthonaikat, bunkerekbe meneküljenek: „ez is bizonyíték bátorságukra, erejükre és ellenállóképességükre, még a legrosszabb körülmények között is”.A talákozóra videóüzenetben jelentkezett be Ivanna Klympush-Tsintsadze, ukrajnai parlamenti képviselő, aki az ukrajnai helyzetről tájékoztatta a jelenlevőket és az élethez való jog megvédésére hívta fel a figyelmet. A nemzeti parlamenti képviselők mellett jelen volt az ülésen Élisabeth Moreno, Franciaország nemek közötti egyenlőségért felelős minisztere, valamint Věra Jourová az Európai Bizottság alelnöke is.

A találkozó „Az európai nők ambiciózus jövője a világjárvány után” témára épült, ahol a mentális megterhelés, nemek közötti egyenlőség a távmunkában és a fizetés nélküli szociális munka témáját érintették a jelenlevők. A nemzetközi nőnapot ünneplő parlamentközi találkozón számos európai parlamenti és nemzeti parlamenti képviselő fejezte ki szolidaritását az ukrán nemzet és az ukrán nők iránt.

 

 

 

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél