Csép Éva-Andrea: Jó hír a nyugdíjasoknak! – októbertől 3000 lejig adómentesek a nyugdíjak

Csép Éva-Andrea: Jó hír a nyugdíjasoknak! – októbertől 3000 lejig adómentesek a nyugdíjak

Októbertől 2000 lejről 3000 lejre növekedik az adómentességi küszöb a nyugdíjak esetében – az RMDSZ megszavazta ma az ezirányú törvénymódosítást. Romániában jelenleg közel 3 millió nyugdíjast érintene ez a módosítás, így amennyiben az államelnök időben kihirdeti a jogszabályt, októbertől több pénz maradhat a nyugdíjasok zsebében.


Az RMDSZ azt is szorgalmazta, hogy mindez egy hosszútávú, kiszámítható megoldás legyen és az adómentességi küszöb évente arányosan növekedjen a nyugdíjak értékével, de az erre vonatkozó módosító javaslatot a kormánypártok képviselői elutasították. 


„A mi javaslatunk az emelkedés mellett kiszámíthatóságot és értékállóságot adott volna a nyugdíjaknak. Egyáltalán nem biztos, hogy a következő akár egy évtizedben a kormány ezt komolyan kezeli és módosítani fogja az adómentességi küszöböt. Ezzel szemben nekünk ez a téma fontos, célunk, hogy a mindenkori kormánytól függetlenül a nyugdíjak megőrizzék értékállóságukat és a referenciaérték százalékbeli növekedésével évente emelkedjen az adómentességi küszöb is, ez biztonságot ad az idős szüleinknek, nagyszüleinknek” - mutatott rá Csép Éva-Andrea, munkaügyi szakpolitikus a plénumi szavazást követően. 


Az adómentességi küszöb utoljára 2017-ben volt módosítva, 7 év elteltével ma sikerült ennek értékét megnövelni 3000 lejre. Annak ellenére, hogy ebben a hét éves időszakban az átlagnyugdíj értéke több mint kétszeresére növekedett - 2017-ben 1069 lej volt, ma már 2300 lej- ezzel egyidőben az adómentességi küszöb egyáltalán nem változott. 


„A nyugdíjasok már jövő hónaptól kezdődően élvezhetik az adómentességet a megnövelt összegre. A Szövetség továbbra is prioritásként kezeli a nyugdíjasok védelmét és mindent megtesz annak érdekében, hogy a ledolgozott évek után nyugodt, kiszámítható nyugdíjas éveket biztosítson az idős korosztály számára” – emelte ki Csép Éva-Andrea. 


A törvénytervezetről ma szavazott a képviselőház plénuma, a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép hatályba.

kapcsolódó

Hírlevél