Cseke Attila: új egyetemi bentlakást építünk Nagyváradon

Cseke Attila: új egyetemi bentlakást építünk Nagyváradon

Egy új, korszerű egyetemi bentlakás megépítésére biztosít közel 150 millió lej finanszírozást az RMDSZ által vezetett fejlesztési minisztérium – jelentette be Cseke Attila szaktárcavezető.

A minőségi oktatáshoz megfelelő körülményeket teremtünk ezzel a beruházással. Ezért van szükség arra, hogy az RMDSZ kormányzati eszközökkel is segíteni tudja közösségeinket. A Nagyváradon tanuló diákok megérdemlik ezt a beruházást, megérdemlik azt, hogy korszerű körülmények között lakjanak, tanuljanak” – nyilatkozta az RMDSZ-es fejlesztési miniszter.

Cseke Attila rámutatott: azért van szükség egy új, korszerű bentlakásépületre, mert jelenleg a nagyváradi egyetemen tanuló diákok közül a bentlakást igénylők csupán kétharmadának tudnak helyeket biztosítani a 4 meglévő épületben, amelyből kettő 1970-ben épült, mindegyik régi és zsúfolt, 4-5 diák lakik egy szobában.

Tudjuk, hogy a nagyváradi egyetemen több mint 15 ezer diák tanul, ezek közül tízezer nem nagyváradi és ötezer nem Bihar megyei, és bentlakásra van szükségük” – mondta el az RMDSZ-es miniszter.

Az új bentlakásépületben 795 diáknak alakítanak ki kétágyas, saját fürdőszobás szobákat, lesz 3, a mozgássérültek számára fenntartott szoba, és 4 kétszobás, saját konyával és fürdőszobával ellátott lakás.

A négyemeletes épületben tanterem, étkező és mosókonyha is lesz, az épületet liftekkel látják el, a tetőn pedig növényekkel ellátott zöldövezetet és étkezőhelyet alakítanak ki a diákok számára. Az energiahatékony és környezetbarát bentlakásépület tetejét hőszigetelik azért, hogy nyáron ne melegedjen fel túl nagyon az épület, télen minimális legyen az energiaveszteség.

WhatsApp Image 2023-05-25 at 11-00-43 (1)

WhatsApp Image 2023-05-25 at 11-00-44 (1)

kapcsolódó

Hírlevél