Cseke Attila: földrengésbiztossá tesszük az iskolákat, kórházakat, tömbházakat

Cseke Attila: földrengésbiztossá tesszük az iskolákat, kórházakat, tömbházakat

„Az emberek, a gyermekek biztonsága elsődleges, ezért földrengésbiztossá tesszük az iskolákat, felgyorsítjuk az épületfelújítási folyamatot, újabb támogatást utalunk a Gorj megyei épületek felújítására, és a minisztérium rekordidő alatt zárta le a földrengésbiztonsági programra érkezett pályázatok elbírálását” – mondta el Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter.

Újabb, az épületek földrengésbiztossá tételét szolgáló szabályozást fogadott el, a fejlesztési minisztérium javaslatára, mai ülésén a kormány. A törvénytervezet felgyorsítja a földrengésbiztonsági munkálatok engedélyeztetésének folyamatát, amely ezután a parlament asztalára kerül, majd ez követően léphet érvénybe.

A rendelkezés előírja a földrengésveszélyes épületek felújításához szükséges engedélyek gyorsabb kiállítását, gyorsabb közbeszerzési folyamatot enged meg, és határidőket szab meg az épületek gyors felmérésére, amely elengedhetetlen ahhoz, a korházakat, iskolákat, tömbházlakásokat, és más épületeket minél hamarabb, szakszerűen felértékeljenek földrengésbiztonsági szempontból. Ez az előfeltétele annak, hogy a földrengésbiztonsági munkálatok finanszírozását kérjék az önkormányzatok – mutatott rá Cseke Attila. 

Az új rendelkezés továbbá ideiglenesen, az épület felújításáig, betiltja a fokozottan földrengésveszélyes épületekben található lakások bérbeadását és az ezekben az épületekben szervezett tömeges eseményeket. Ugyanakkor megteremti a törvényes lehetőséget arra, az alkotmány betartása mellett, hogy a tömbházlakásokat földrengésbiztossá tegyék a lakók többségének beleegyezésével. „A jelenlegi törvény értelmében, ha egy lakót nem sikerült meggyőzni a munkálatokról, nem tehették földrengésbiztossá az épületet. Ezt a gondot most kimozdítottuk a holtpontról, és 100%-os, vissza nem térítendő finanszírozást biztosítunk. A cél az, hogy minden akadályt elhárítsunk a földrengésbiztonság útjából” – hangsúlyozta Cseke Attila.

 

Földrengésbiztossá tesszük az iskolákat

Új, az iskolák földrengésbiztossá tételét szolgáló programot indított a fejlesztési minisztérium. Az önkormányzatok felmérik a település iskoláinak épületeit, a tanügyminisztériummal közlik a nem biztonságos iskolaépületek listáját, majd a tanügyi szaktárca javaslatára a fejlesztési minisztérium beiktatja ezeket az épületeket az földrengésbiztonsági programba. Amint az önkormányzat küldi a szükséges, egyszerűsített szakdokumentációt, a fejlesztési minisztérium finanszírozást nyújthat az iskolaépületek földrengésbiztossá tételére.  

A munkálatok alatt az önkormányzatnak biztosítania kell egy másik épületet, ahol az oktatás zökkenőmentesen zajlik, amíg az épületet földrengésbiztossá teszik – mutatott rá az RMDSZ-es szaktárcavezető, majd hozzátette: a procedúra egyszerűbb lesz mint eddig, nem kell hozzá a DALI-ként ismert szakdokumentum, csak a munkálatok terve (proiect tehnic). Ezt és a földrengésbiztonsági szakvizsgálatot figyelembe véve a minisztérium gyorsított eljárásban biztosítja a finanszírozást a szaktárca által megszabott átlagárak mentén.

 

Még több épületet teszünk földrengésbiztossá

Mint ismeretes, a helyreállítási alapból és az Országos Beruházási Vállalat segítségével a fejlesztési minisztérium több mint 300 épületet tesz földrengésbiztossá. Ma, rekordidő alatt, egy héttel a pályázás lezárása után, véglegesítette a szaktárca a kormányzati pénzből működtetett földrengésbiztonsági programra érkezett pályázatok elbírálását, és közzétette az első 50 épület listáját, amelynek felújítására pénzt biztosít. Amint az önkormányzat benyújtja a szükséges dokumentumokat, aláírják a finanszírozási szerződést.

Az első 50 épület között 19 iskola és egyéb tanügyi intézmény, 3 kórház és 11 tömbház van. Felújítja a fejlesztési minisztérium a Kovászna megyei kökösi óvoda és közösségi ház épületét, egy kézdivásárhelyi ingatlant, és egy kőhalmi iskolát is Brassó megyében.

Mint ismeretes, a pályázati határidő lejártáig a fejlesztési minisztérium 366 épület földrengésbiztossá tételére kapott finanszírozási kérést, és 500 millió lejre írhat alá finanszírozási kérést idén. Az épületfelújítási program több éves.

 

Újabb támogatást nyújtunk a földrengés alatt megrongált épületek biztonságossá tételére

Mint ismeretes, múlt héten a Gorj megyei iskolák felújítására utalt pénzt a fejlesztési minisztérium javaslatára a kormány. Most újabb támogatást kap Târgu-Jiu városa egy óvoda, a gyermekek háza, a polgármesteri hivatal és a település szennyvíztisztítójának felújítására, amelyek károsodtak a földrengések következtében.

kapcsolódó

Hírlevél