Cseke Attila: felújítjuk és kibővítjük a kolozsvári kórház agysebészeti részlegét

Cseke Attila: felújítjuk és kibővítjük a kolozsvári kórház agysebészeti részlegét

Felújítják és kibővítik a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórház agysebészeti részlegét– jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es ügyvivő egészségügyi miniszter azt követően, hogy javaslatára a kormány 217,46 millió lej finanszírozást hagyott jóvá a beruházásra.

Az ügyvivő szaktárcavezető rámutatott: annak ellenére, hogy a jelenlegi kórházban évente 3.000 műtétet végeztek, és a klinika az ország kiemelt agysebészeti kórházai közé tartozik, az épület alkalmatlannak bizonyult az új technológiával végrehajtott műtétek elvégzésére.

Cseke Attila elmondta: „a felújítás és bővítés során hat új műtőt építenek és szerelnek fel, ahol életmentő beavatkozásokat bonyolíthatnak, és egy új, hibrid agysebészeti műtőtermet is létrehoznak. Romániának sajnos nagy lemaradást kell behoznia a kórházak korszerűsítésének területén, de ez egy fontos lépés ebbe az irányba, ezért tartotta lényegesnek az RMDSZ, hogy a mai döntés megszülessen”.

Ugyanakkor, tette hozzá az ügyvivő miniszter, az agyi érrendszeri betegségek okozta elhalálozás nagyon gyakori Romániában, gyakoribb mint a rákos megbetegedések által okozott elhalálozás, ezért is jelentős a ma jóváhagyott beruházás. A 217,46 millió lejes finanszírozás mai jóváhagyását követően elindulhat a közbeszerzési folyamat. Az építkezés 3 évet vesz majd igénybe.

kapcsolódó

Hírlevél