Cseke Attila fejlesztési miniszter: akadálymentesítjük a települések fejlesztését

Cseke Attila fejlesztési miniszter: akadálymentesítjük a települések fejlesztését

Közvitára bocsátotta a Fejlesztési, Közigazgatási, és Közmunkálatokért felelős Minisztérium azt a sürgősségi rendelet-tervezetet, amellyel a települések fejlődését segítenék – jelentette be Cseke Attila. A szaktárcavezető elmondta: „Az RMDSZ a fejlődést támogatja, fejlett településeket akarunk, ahol jó élni. A fejlődéshez pedig mindenkinek joga van, ezért feloldjuk a települések főépítész-hiányát okozó gondokat”.

Az építkezési engedélyeket csak akkor állíthatja ki a szakhatóság, ha az épület a környék specifikus, vagy a település általános fejlesztési tervébe illik. Ennek betartását felügyeli a település főépítésze, akinek hiányában nem fejlődhet akadálymentesen a település – számolt be a miniszter.

Cseke Attila rámutatott: jelenleg az ország 14 megyéjében, 49 municípiumában és 140 városában nincs főépítész, a legnagyobb hiány mégis vidéken van: 2843 községben nincs főépítész „Csupán 19 községnek van főépítésze. Gorj, Buzău és Ialomița megyéknek egyetlen településén sem tölti be senki ezt a fejlődés szempontjából fontos szerepet”.

Az RMDSZ javaslatára egy főépítész több településen is felelősséget vállalhat, illetve a községekben a főépítészi feladatokat elláthatja egy olyan önkormányzati alkalmazott is, aki a településtervezés, településrendészet és építkezés területén diplomát szerzett. „Főépítészi diplomával és a hatályos törvénykezés által megszabott szükséges munkarégiséggel kevesen rendelkeznek, vidéken azonban ezt a feladatot egy mérnök el tudja látni” – mondta el Cseke Attila.

A tervezet kimondja: hogy a hatályos szabályozás értelmében szükséges hét év munkarégiség helyett a municípiumokban és városokban öt, a községekben dolgozó főépítészek esetében három év is elégséges. A minisztérium ugyanakkor függetleníti a főépítészi tisztséget az eddig kötelező RUR (Registrul Urbaniștilor din România) engedélytől. „Jelenleg 1.973 személy engedélyezett az országban, és csak 183 dolgozik valamely település főépítészeként, pedig 3.228 közigazgatási egységnek van szüksége főépítészre. A hatályos rendelkezések mellett nem megoldható a helyzet. Ezért azt javasoljuk, ne a jelenlegi, egyeduralmat élvező testület, hanem egy új szervezet bocsájtja ki a hivatalos engedélyt” – összegezte a miniszter.  

kapcsolódó

Hírlevél