Cseke Attila: ésszerűbb szabályozás mellett biztonságos, korszerű és környezetbarát iskolákat építhetünk

Cseke Attila: ésszerűbb szabályozás mellett biztonságos, korszerű és környezetbarát iskolákat építhetünk

Új szabályozást dolgozott ki a fejlesztési minisztérium az iskolák és líceumok megépítésére vonatkozóan – jelentette be Cseke Attila szaktárcavezető.

Az RMDSZ első számú prioritása a korszerű körülmények között zajló minőségi oktatás, és elévült, negyedévszázados szabályok mentén nem lehet korszerű iskolákat építeni. Ezért volt szükség arra az egyszerű és ésszerű új szabályozásra, amelyet a fejlesztési minisztérium a gyermekek biztonságát, a korszerű oktatási feltételek biztosítását és a környezetvédelmet szem előtt tartva dolgozott ki” – nyilatkozta Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A szaktárcavezető elmondta: az új szabályozás a 25 éve hatályos, elévült rendelkezéseken javít és egyszerűsít, ugyanakkor rendelkezik olyan fejezetekről is, amelyek nem szerepeltek a régi jogszabályban, mint például az informatika labor felépítése. Biztonságos iskolák megépítését szabályozza az új rendelkezés, ahol egészséges és korszerű körülmények között lehet tanulni. A fejlesztési minisztérium új rendelkezése mellett továbbá energiatakarékosabb, környezetbarát iskolák épülhetnek – hangsúlyozta az RMDSZ-es miniszter.

A régi, közel 200 oldalas rendelkezéshez képest az új szabályozás feleakkora, és gondosan kidolgozott rendelkezéseket tartalmaz, amelyek figyelembe veszik az új iskolaműködési szabályokat is, illetve a telekelés területén érvénybelépett új rendelkezéseket.

Mint ismeretes, a bölcsődeépítési szabályozást is módosította múlt évben a szaktárca, hiszen merész, új országos bölcsődeépítési programba kezdett, amelyet részben a helyreállítási alapból finanszíroz.

A ma közzétett iskolaépítési szabályozás mellett a szaktárca újabb építkezési szabályozások módisítására készül, közöttük az óvodák, kórházak és orvosi rendelők vagy a parkolóházak építésére vonatkozó szabályozás is módosulni fog.

11 új építkezési szabályozás javaslatát tette közzé honlapján a minisztérium. Az iskolák építésére vonatkozó jogszabály ma jelent meg a Hivatalos Közlönyben és 30 napon belül érvénybe lép.

kapcsolódó

Hírlevél