Cseke Attila: az állam ne nyerészkedjen a közszolgáltatásokon! 

Cseke Attila: az állam ne nyerészkedjen a közszolgáltatásokon! 

„A józan ész azt diktálja, hogy az állam ne nyerészkedjen a polgárnak nyújtott közszolgáltatáson! A közszolgáltatások célja nem lehet a profittermelés” – mondta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője egy törvénytervezet kapcsán, amelyből kiderül: a gépjárművek forgalomba íratásakor az állam profitot termel.

 A jogszabálykezdeményezés kivételt tesz a pénzügyi megszorításokat tartalmazó előírások alól, és megengedi néhány állami intézménynek, így például a belügyminisztérium alárendeltségében működő rendőrségnek is, hogy gépjárműveket vásároljon. 

„A gépjárművásárlás a minisztérium hatásköre, a tervezet kapcsán azonban kiderült, hogy az állam profitot termel az adófizetőknek nyújtott közszolgáltatásokon. A gépjárművek forgalomba íratásakor felszámolnak egy 40 lejes díjat, a munkát közpénzből fizetett közalkalmazottak végzik el, ez pedig egy közszolgáltatás, a célja nem lehet profittermelés. Más ilyen példa is van, például a váláskor befizetett díj sem generálhat profitot. A kormány töröljön el minden olyan közszolgáltatás után befizetett adót és illetéket, amelyen az állam intézményei profitot termelnek!” – nyilatkozta Cseke Attila.

kapcsolódó

Hírlevél