Cseke Attila: a jelenlegi kormány feladata folytatni, véghezvinni a földrengésbiztonsági intézkedéseket

Cseke Attila: a jelenlegi kormány feladata folytatni, véghezvinni a földrengésbiztonsági intézkedéseket

Az RMDSZ négy földrengésbiztonsági finanszírozási programot indított el az épületek és az emberek biztonságáért. A jelenlegi kormány feladata végrehajtani az RMDSZ által megalkotott megoldásokat – nyilatkozta Cseke Attila a hétfő esti fővárosi földrengés kapcsán, amely Erdély bizonyos településein is érezhető volt. 
Cseke Attila volt fejlesztési miniszter emlékeztetett: úgy az európai uniós finanszírozású helyreállítási alapból, mint a kormányzati költségvetésből elkülönítettek pénzt erre a célra. Újdonságként nemcsak a tömbházlakásokat, hanem iskolákat, korházakat, bölcsődéket, óvodákat és a közintézmények épületeit is meg lehet erősíteni földrengésbiztonsági szempontból, illetve az RMDSZ által létrehozott megoldás nemcsak a súlyosan földrengésveszélyes, hanem a fokozottan földrengésveszélyes épületek felújítására is vonatkozott. 
„Csak a helyreállítási alapból 500 millió euróra írtam alá finanszírozási szerződéseket miniszterként. A tömbházak lakóitól nem kérhet sem önrészt az állam, sem a befektetés visszafizetését, ahogyan az azelőtti támogatások előírták. Az emberek élete és biztonsága az elsődleges. Amikor az RMDSZ kormányon volt, ezért indítottuk el a földrengésbiztonsági programokat. Azért kell az RMDSZ-nek ismét kormányra kerülnie, hogy az ehhez hasonló megoldásokat visszahozzuk” – nyilatkozta a volt RMDSZ-es miniszter, majd hozzátette: nem csak a főváros részesülhet ebben a támogatásban, kiterjesztették új településekre is.  Így például azok az erdélyi, partiumi és Gorj megyei települések is kérhetnek földrengésbiztonsági támogatást, ahol az elmúlt években volt érezhető földrengés.

kapcsolódó

Hírlevél