Cseke Attila: 142 új bölcsőde megépítésére hagytuk jóvá csütörtökön a finanszírozást városokban és vidéken

Cseke Attila: 142 új bölcsőde megépítésére hagytuk jóvá csütörtökön a finanszírozást városokban és vidéken

280 új, korszerű és környezetbarát bölcsőde megépítésére biztosít finanszírozást a fejlesztési minisztérium. 142 bölcsőde megépítését hagyta jóvá csütörtökön a szaktárca, amelyből 52 városon és 90 községekben épül, a múlt évben jóváhagyott, municípiumokban építendő 138 bölcsődével együtt összesen 280 új bölcsőde épülhet – hívta fel a figyelmet bukaresti sajtótájékoztatóján Cseke Attila fejlesztési miniszter.

„A 280 új bölcsődében 15.520 gyermek számára hozunk létre helyet, jelenleg a Romániában működő 395 állami bölcsődében 22.296 gyermeknek van hely. Amennyiben az önkormányzatok élnek a finanszírozási lehetőséggel, és minden bölcsőde felépül, jelentős haladást tudunk felmutatni ezen a területen” – mutatott rá az RMDSZ-es miniszter.

Cseke Attila elmondta: azokat a községi bölcsődeépítési kéréseket hagyták jóvá, ahol a településen legalább 5.000-en élnek, vagy legkevesebb 100 gyermek született az elmúlt három évben. „Oda építünk bölcsődét, ahol valóban szükség van rá, például a nagyvárosok melletti községekben, ahova a városban dolgozó fiatal családok költöznek ki, így a lakhelyükhöz minél közelebb lévő bölcsődébe járhatnak a gyerekek” – hangsúlyozta.

A jóváhagyott, 140 települést tartalmazó teljes lista elérhető a minisztérium honlapján, a magyarlakta települések között nagy bölcsőde épül Székelyhídon, közepes méretű Szovátán és Kisjenőben, illetve kis, 40 gyermek befogadására alkalmas bölcsőde Székelykeresztúron, Szentegyházán, Nyárádszeredában és Érmihályfalván, Szilágysomlyón, Felsőbányán és Sülelmedben. Farkaslakán, Bihardiószegen és Fugyivásárhelyen, Bonchidán, Gelencén és Csíkszentgyörgyön, Korondon, Parajdon, Csíkszentsimonban, Ákosfalván és Balavásáron, Gyulakután és Szilágynagyfaluban is új bölcsőde megépítését finanszírozza a fejlesztési minisztérium.

A fejlesztési minisztérium javaslatára különített el a kormány az állami költségvetésből pénzügyi erőforrásokat a bölcsődeépítésre, továbbá a Helyreállítási Alap 230 millió eurót ír elő erre a célra. „A költségkeret 30%-os meghaladását kérvényezzük a Helyreállítási Alapból finanszírozott másik két beruházástípushoz hasonlóan, így 143 bölcsőde épülhet európai finanszírozásból. A cél az, hogy minden rendelkezésre álló erőforrást felhasználjunk, és egy eurót se küldjünk vissza Brüsszelnek” – taglalta Cseke Attila.

A korábban jóváhagyott bölcsődékről a szaktárcavezető elmondta: 60-ra közbeszerzési eljárást írtak ki, vagy írnak ki hamarosan, négy bölcsőde esetében pedig már elemzik a beérkezett építői ajánlatokat, jó esetben mihamarabb, amikor az időjárás is megengedi, aláírhatják a kivitelezési szerződést, és kezdődhet az első új bölcsőde megépítése. „Közeledik az a pillanat, amelyért több mint egy éve dolgozom: az első új bölcsőde alapkövének letétele. Hamarosan már nemcsak papíron lesz új bölcsődénk, hanem meg is építjük azokat” – hangsúlyozta Cseke Attila.

A csütörtökön jóváhagyott kérések esetében az önkormányzatok a következő 60 napban küldhetik a dokumentáció kiegészítését, a minisztérium pedig várja a további bölcsődeépítési kéréseket. Az építkezési költségeket 100%-ban a minisztérium fedezi, a szükséges iratcsomót pedig egyszerű összeállítani, a minisztérium honlapján minden releváns információ megtalálható – zárta tájékoztatóját a szaktárcavezető.  

kapcsolódó

Hírlevél