Cseke Attila: 13.517 háztartást kötünk rá a gázhálózatra

Cseke Attila: 13.517 háztartást kötünk rá a gázhálózatra

310,12 kilométer gázhálózatot építünk, 13.517 háztartásnak biztosítjuk ezt az alapvető közszolgáltatást – nyilatkozta Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter azt követően, hogy aláírta az első 7, az Anghel Saligny közművesítési programból finanszírozott, gázhálózati beruházás szerződését. A beruházás 4.132 kézdivásárhelyi, és 1.023 kalotaszentkirályi családot érint.

Mint ismeretes, a fejlesztési minisztérium 2022-ben átvett 104 olyan gázhálózati beruházást, amelyre az önkormányzatok az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumától kértek pénzt, jól megírt, teljes dokumentációval ellátott pályázatokat adtak le, de a finanszírozási keret elégtelennek bizonyult ahhoz, hogy minden beruházás támogatást nyerjen.

A 104 beruházás közül az első 7 kivitelezési szerződését írta alá az RMDSZ által vezetett szaktárca, a szerződések összértéke 247 millió lej, többek között Kovászna megyében, Kézdivásárhelyen, és Kolozs megyében, Kalotaszentkirályon építik ki a gázhálózatot.

„Romániában a települések 70%-ban nincs bevezetve a gázhálózat. Amikor kormányzati szerepet vállalt az RMDSZ, azt ígértük, megoldást találunk erre a gondra. Azóta sikerült finanszírozást biztosítani, ma pedig az első kivitelezési szerződéseket aláírtuk, és kezdődhet az építkezés, amely segítségével több mint 13 ezer család számára megoldjuk ezt a gondot, közöttük 4.132 kézdivásárhelyi és 1.023 kalotaszentkirályi családot érint ez a beruházás” – nyilatkozta Cseke Attila.

Cseke Attila elmondta: amint a többi önkormányzat is benyújtja a fejlesztési minisztériumnak a beruházáshoz szükséges összes dokumentumot, további kivitelezési szerződések aláírására kerül sor.

A fejlesztési minisztérium összesen 65,5 milliárd lejjel finanszíroz víz-, szennyvíz- és gázhálózati beruházásokat, illetve utakat és hidakat korszerűsít az RMDSZ által elindított Anghel Saligny közművesítési program révén.

A beruházások listája megtekinthető a fejlesztési minisztérium honlapján.

kapcsolódó

Hírlevél