Császár Károly: ezentúl egyszerűsített eljárásban lehet bejegyezni a kül- és belterületeket

Császár Károly: ezentúl egyszerűsített eljárásban lehet bejegyezni a kül- és belterületeket

Megjelent a Hivatalos Közlönyben az az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet, amely szerint ezentúl egyszerűsített eljárásban lehet telekkönyvezni a kül- és belterületeket. Császár Károly, a szenátus közigazgatási bizottságának elnöke, a törvénytervezet kidolgozója rámutatott: „Az elmúlt években számos kérdést sikerült rendezni a birtokrendezés területén. Az RMDSZ választási programjának egyik legfontosabb pontja volt a telekkönyvezés folyamatának egyszerűsítése, és ezáltal a visszaszolgáltatási folyamat felgyorsítása. A Hivatalos Közlönyben megjelent jogszabály egy fontos előrelépés a birtokrendezés területén, hiszen többek között azokat az inagtlantulajdonosok segíti, akiknek tisztázatlan volt a jogi helyzetük a földterülettel kapcsolatosan.

A most megjelent jogszabály többek között kitér ezekre az esetekre és segíti az elmúlt években zsebszerződéssel tulajdont váltott telkek rendezését: azok az ingatlanok is bejegyezhetővé válnak, amelyekről különböző okból kifolyólag nincs tulajdoni lap, de ismertek a jelenlegi tulajdonosai, birtoklevelet állítottak ki, a földterületet a mezőgazdasági nyilvántartásba bejegyezték, adót és illetéket fizettek és a községben a földterület tényleges tulajdonosaként ismertek. Ugyanakkor a lakóházhoz és a melléképületekhez tartozó földterületeket, az udvart, valamint a körülöttük lévő kertet az épületek jelenlegi tulajdonosai javára jegyezhetik be a telekkönyvbe. Ehhez a mezőgazdasági nyilvántartásba való bejegyzést igazoló igazolásra van szükség.

Továbbá, a törvénymódosítás rendelkezéseinek köszönhetően egyszerűsödik a bejegyzési eljárás a telkek szisztematikus nyilvántartásba vételével kapcsolatosan, gördülékenyebb lesz az ingatlanbejegyzés folyamata.

A parlamentben való elfogadás után a törvénytervezetet az ellenzék megtámadta az Alkotmánybíróságon. A keresetet az intézmény elutasította és az államelnöki kihirdetést követően, a törvény megjelent a hivatalos közlönyben. A végrehajtási előírásokat az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség kell elfogadja.

 

kapcsolódó

Hírlevél