Családbarát Háromszék     

Családbarát Háromszék    

Kovászna Megye Tanácsa ragaszkodik a háromszéki családokat és közösségeket segítő programjaihoz. Az önkormányzat saját költségvetéséből biztosított programjain túl országos és uniós pályázatok révén is javítani akar a helyiek életminőségén.  

 A megyei önkormányzat egyik legsikeresebb családtámogató programja az Iskolatáska program, melynek köszönhetően idén 2239 előkészítős kisdiák, 1155 fiú és 1084 lány kap tolltartót, névcédulát, színes és grafit ceruzát, kulacsot és szendvicses dobozt tartalmazó minőségi hátizsákot. A táskákat szeptember 7-én, csütörtökön adták át az iskolaigazgatóknak a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében, a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség tanévkezdő értekezletén. A megyei tanács idén 250 ezer lejre növelte a program keretét, egy csomag ára 110 lej.  

 Kiss Imre, Kovászna megyei főtanfelügyelő az eseményen megköszönte a megyei önkormányzatnak az évente nyújtott gondoskodást és hasznos programokat, továbbá ismertette az új tanév kihívásait.  

 „Az a célunk, hogy a háromszéki családok válláról levegyünk az iskolakezdéssel járó anyagi nehézségekből. A legnagyobb elismerés, hogy minden család, társadalmi helyzetétől függetlenül jónéven veszi és szívesen fogadja az ajándékunkat, a legkisebbek pedig előszeretettel viselik a tőlünk kapott táskákat” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye tanácsának elnöke.  

 Hosszú távon diák és családbarát megyévé akarjuk tenni Háromszéket. Más megyéktől eltérően olyan önkormányzati programokat indítottunk, amelyek a helyi, főként vidéki közösségeket segítik, leginkább a fiatalokat érintve. Az elmúlt tíz évben a legkisebbeket célzó játszótér felújítási programon át a könyvtár, kultúrotthon és sportlétesítmények korszerűsítésen túl hangsúlyt fektettünk az ifjúsági terek kialakítására a helyi önkormányzatokkal közösen” – tette hozzá az elnök.  

A megyevezető kihangsúlyozta, az idén Szentkatolna, Bereck, Málnás, Nagypatak községek 150-150 ezer lej, Zabola 100 ezer lej, Nagyajta és Vargyas 75-75 ezer lej, Kovászna pedig 50 ezer lej támogatást nyert a megyei tanácstól oktatási intézmények, tantermek felújítására. Ez közel egymillió lejt jelent a megyei költségvetésből.    

Kovászna Megye Tanácsa továbbá 36 millió lej összértékű uniós pályázatot nyújtott be 32 vidéki önkormányzat részvételével 36 oktatási intézmény felszereltségének javítására. Az igényeknek megfelelően korszerű informatikai és természettudományi laboratóriumokat alakítanak ki, valamint bútorzattal és digitális eszközökkel szerelik fel az iskolákat. A városi önkormányzatok külön pályázatot nyújtottak be erre a célra.  

Uzon és Bereck önkormányzatai szeptember 6-án vettek át egy-egy 16+1 férőhelyes iskolabuszt a helyi diákok számára, annak a kormányprogramnak köszönhetően, amelyet Cseke Attila, volt RMDSZ-es fejlesztési miniszter indított el. Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának eredményeképpen országszerte 110 új iskolabusszal gazdagodnak a helyi közösségek.  

 „Kovászna Megye Tanácsa 35 helyi önkormányzattal partnerségben pályázott 36 elektromos iskolabuszra az országos helyreállítási terv keretéből. A több mint 35 millió lejes projekt finanszírozási szerződését jövő héten írjuk alá Bukarestben. Az a célunk, hogy a bejáratott és a folyamatban levő programjainkkal jelentősen hozzájáruljunk a háromszékiek életminőségének javításához, ahhoz, hogy itthon, Székelyföldön könnyebbek legyenek a mindennapok” – összegezte Tamás Sándor.  

kapcsolódó

Hírlevél