Biró Rozália: fel kell erősíteni a nemzeti kisebbségek hangját

Biró Rozália: fel kell erősíteni a nemzeti kisebbségek hangját

A nemzeti kisebbségek jogainak, identitásának megőrzése jelenti Európa sokszínűségét, erősségét és gazdagságát - emelte ki ma a Közép-Európai kezdeményezés (ICE) nevet viselő regionális együttműködési konferencián Biró Rozália, a román parlamenti delegáció vezetője.

A képviselőasszony felszólalásában ismertette a résztvevőkkel azt a tényt, hogy Románia kormányának programjában megvalósítandó célként szerepel a nemzeti  kisebbségek jogállásáról  szóló törvényi keret elfogadása, majd arról beszélt, hogy a Minority Safepack kezdeményezés példaértékű, hiszen megmutatja, hogyan lehet összefogni azért, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása érdekében uniós jogi keret szülessen.

„Bár az Európai Bizottság álláspontja nem pozitív, mégis meggyőződésem, hogy a hamarosan induló Európa Jövőjéért elnevezésű konferencia kiemelt fontosságú lesz számunkra azért, hogy újra egész Európát átfogó párbeszédet indítsunk. Ennek célja a nemzeti kisebbségek hangjának felerősítése lenne. Tapasztalatunk mutatja, hogy nem elég a nemzetközi keretegyezmények elfogadása, sőt még a tagállamok saját törvényei sem nyújtanak akadálymentes lehetőséget a mindennapokban az anyanyelv, a jelképeink, a zászlóink használatának, az oktatási intézményeink korlátozásmentes működésének terén. Minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy a több mint 1,3 millió uniós polgár kezdeményezése eredményhez vezessen” - fogalmazott a politikus.

A Kulturális identitás és sokszínűség Európában témájú konferencia munkálatain, amelynek házigazdája Magyarország volt, 17 közép- és kelet-európai tagállam parlamenti delegációja vett részt, valamint Kairat Abdrakhmanov az OSCE nemzeti kisebbségekért felelős biztosa. Hangsúlyozta, hogy gyengíti a szociális kohéziót a nemzeti kisebbségek háttérbe szorítása. A sokszínűség   biztosításának az az eredménye, hogy a társadalom gazdagabb és erősebb bármilyen válsághelyzettel szemben.

A konferencia zárógondolatai a fokozottabb együttműködés szükségességére, az állandó párbeszéd fontosságára és a kulturális sokszínűség megőrzésének prioritására vonatkoztak.

 

kapcsolódó

Hírlevél