Az önkormányzatok más rendeltetést adhatnak a kihasználatlan iskolaépületeknek

Az önkormányzatok más rendeltetést adhatnak a kihasználatlan iskolaépületeknek

Döntőházként fogadta el a szenátus azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi az önkormányzatok számára a használaton kívüli, egykori iskolaépületek rendeltetésének átminősítését. „Jelenleg Romániában több olyan ingatlan létezik, amelyben valamilyen okból kifolyólag már nem zajlik oktatás és bürokratikus okok miatt az épületek üresen állnak. A szabályozáson változtattunk, így ezentúl az önkormányzatok különböző közösségi célokra is felhasználhatják az ingatlanokat” – mondta Turos Lóránd, Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A jogszabály lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy azokban az épületekben, amelyekben több mint 3 éve nem zajlik oktatási tevékenység, új rendeltetést határozzanak meg. Az eddigi szabályozások értelmében az önkormányzati tulajdonban lévő, nem használt ingatlanok rendeltetésének átminősítéséért oktatási minisztériumi beleegyezésre volt szükség. „Az oktatási rendszer nyilvántartásában számos olyan épület szerepel, amelyben nem zajlik oktatás, néhányuk romokban áll, és nem biztonságos. Jellemzően vidéken vannak olyan ingatlanok, amelyekben az elnéptelenedés miatt megszűnt az oktatás, több éve üresen állnak és az önkormányzatoknak, minisztériumi beleegyezés nélkül, nincs lehetőségük ezeket más célra felhasználni” – mutatott rá Novák Csaba-Zoltán, Maros megyei szenátor, a szenátus tanügyi bizottságának alelnöke.

„Fontos, hogy az önkormányzatok maguk dönthessék el, hogy milyen rendeltetést adnak azoknak az ingatlanoknak, amelyek kihasználatlanul állnak, és ne legyen szükség minisztériumi beleegyezésre, amely számtalan esetben bürokratikus okok miatt megadakályozza az átminősítés folyamatát ” - hangsúlyozta Császár Károly, Maros megyei szenátor, a szenátus közigazgatási bizottságának elnöke.

„A szabályozás ugyanakkor előírja, hogy abban az esetben, ha a diákok létszáma megnő, és újra szükség van az ingatlan használatára oktatási intézményként, a polgármesteri hivatalnak kell gondoskodnia arról, hogy az megfeleljen egy iskolának”– kiemelte Kovács Irén, Szilágy megyei szenátor, a szenátus tanügyi bizottságának tagja.

A jogszabály az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba.

kapcsolódó

Hírlevél