Az állatok jogait védő polgári kezdeményezés esetében jogalkotásról döntött az Európai Bizottság

Az állatok jogait védő polgári kezdeményezés esetében jogalkotásról döntött az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy 2023-ig jogszabályt javasol a tenyészállatok ketrecben tartásának fokozatos megszüntetéséről majd betiltásáról. Az End the Cage Age című kezdeményezés, amelynek aláírásgyűjtése 2018 szeptemberében kezdődött, a hatodik sikeres polgári kezdeményezés volt és az első, amelynek esetében az EB jogalkotást indít.

Az európai polgári kezdeményezések jelentéstevőjeként üdvözlöm, hogy az EB végre kedvezően dönt egy polgároktól érkező javaslatról. Elkeserítőnek tartom ugyanakkor, hogy a Bizottság jogalkotást indít az állatok jogainak védelmében, de a Minority SafePack kezdeményezés esetében ezt megtagadta. A Bizottság két döntését egymás mellé helyezve minden jó szándékú ember számára adott a következtetés: a Bizottság igent mond az állatok jogaira és nemet a kisebbségi jogokra. A Bizottság mai döntése alapján az őshonos nemzeti közösségek ügyében született határozat nem csupán jogilag és szakmailag hibás, de méltatlan, diszkriminatív és rendkívül cinikus is” – fogalmazott Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője, a FUEN elnöke.

Az RMDSZ kezdeményezésére és az FUEN koordinálásával indított Minority SafePack kisebbségi polgári kezdeményezés ötven millió, kisebbségben élő uniós polgár jogairól szól, de a Bizottság azt nem tartotta eléggé fontos ügynek. Vincze Loránt emlékeztetett: miután az Európai Bizottság idén januárban úgy döntött, nem kezdeményez jogalkotást a Minority SafePack javaslatai alapján, a kezdeményezők az Európai Unió Törvényszékéhez fordultak, a bizottsági döntés semmissé nyilvánítását kérve.

Az EB asztalára hamarosan újabb kisebbségi témájú kezdeményezés kerülhet, hiszen az aláírások hitelesítését követően a nemzeti régiók támogatásáért indított kezdeményezéssel is foglalkozniuk kell.

kapcsolódó

Hírlevél