Az RMDSZ támogatta a nyugdíjak 40 százalékos emelését

Az RMDSZ támogatta a nyugdíjak 40 százalékos emelését

A nyugdíjak negyven százalékos emelése mellett szavazott az RMDSZ ma a parlament plénumában – jelentette be Tánczos Barna.

Az RMDSZ-es szenátor elmondta: következetességre és előreláthatóságra van szükség az állami költségvetésben. A törvényhozó testület a büdzsé kiegészítésével kapcsolatos kormányrendelet jóváhagyásáról tárgyalt kedden.

„Az RMDSZ álláspontja világos: a nyugdíjpont értékét növelni kell. Ezt támogatta a Szövetség az erre vonatkozó törvény elfogadásakor, ezt támogattuk következetesen az elmúlt egy évben és ma is ezt képviseltük a parlament plénumában. Támogatjuk a nyugdíjak negyven százalékos emelését” – hangsúlyozta parlamenti felszólalásában a költségvetési bizottság tagja.  

Tánczos Barna hozzátette: az RMDSZ tudatában van annak, hogy az ország most válsághelyzetben van, de a kormánynak meg kell találnia a megfelelő erőforrásokat arra, hogy a törvény által előírt jogot, a megemelt nyugdíjakat kifizesse. „A kormány bejelentései szerint Romániának 80 milliárd euró áll a rendelkezésére, részben uniós, vissza nem térítendő erőforrásokból arra, hogy a válsághelyzetet kezelje. A kormány ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy ezt az összeget fejlesztésekre, befektetésekre készül költeni. Ebből az következik, hogy a nyugdíjak megemelésére is lehet fedezetet találni.”

Az RMDSZ-es szenátor ugyanakkor hangsúlyozta: a Szövetség parlamenti képviselőinek kezdeményezésére a költségvetés-kiegészítés tervezetéből törölték az államadóssági ráta 40 százalék alá szorítására vonatkozó előírást. „Az államadóssági ráta korlátozása azt jelentené, hogy a következő három hónapban sem tudna működőképes lenni az ország. A vírus okozta válsághelyzetre való tekintettel Európában mindenhol emelik az eladósodási rátát, Romániának sem szabad ezt a határt csökkenteni” – mondta.

kapcsolódó

Hírlevél