Az RMDSZ arra bátorít, vegyünk részt az Európa jövőjéről szóló vitán

Az RMDSZ arra bátorít, vegyünk részt az Európa jövőjéről szóló vitán

Az RMDSZ az erdélyi magyar közösség tagjait arra bátorítja, hogy vegyenek részt az Európai Unió jövőjéről szóló vitán, amely a következő egy évben a futureu.europa.eu platformon zajlik. Az Európa jövőjéről szóló konferencia digitális platformja már elérhető, tájékoztatott Winkler Gyula EP-képviselő.

„Az RMDSZ arra bátorít mindenkit, hogy vegyen részt aktívan az Európa jövőjéről szóló konferencián. A Szövetség EP-képviselői helyi és regionális események szervezésében vállalnak szerepet éppen azért, hogy a nemzeti kisebbségek javaslatai is bekerüljenek az uniós elképzelésekbe” – hangsúlyozta a képviselő. Mint rámutatott, elérkezett az idő, hogy az Európai Unió, intézményein keresztül, meghallgassa az emberek véleményét, figyelembe vegye javaslataikat, elvárásaikat.

„Az EU-t az utóbbi években számos válság tette próbára és most válaszút előtt áll. Az európai építkezésre vonatkozó elképzelések igencsak sokfélék, legtöbbször egymásnak ellentmondóak. Ezért gondoljuk azt, hogy elérkezett a pillanat, hogy az EU megmutassa, hogy meg akarja hallgatni az emberek véleményét, meg akarja érteni, hogy miért elégedetlenek. Az európai nemzeti kisebbségek tagjainak sajátos elvárásai és reményei vannak az unióval kapcsolatosan. Az eltérő elképzelések ellenére minden felmérés azt mutatja, hogy szilárd a bizalom az EU iránt, de erőteljes a változás iránti igény is. Éppen ezért az európai intézmények kötelessége felmérni, meghallgatni az összes elképzelést, majd egy év közvitát követően, átfésülve az ötleteket, összegyűjteni azokat a javaslatokat, amelyeket az emberek támogatnak. Az EU három alapintézménye, az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az EU Tanácsa kötelezettséget vállalt, hogy meghallgatja az emberek véleményét és annak megfelelően cselekszik” – mutatott rá Winkler Gyula. Véleménye szerint mindenképpen el kell kerülni, hogy az Európa jövőjéről szóló konferencia egy bürokratikus kudarc legyen.

„Az EU jövője iránti érdeklődés egyértelmű. A digitális platform alig két napja indult el és máris több mint 4 000-en regisztráltak, mintegy 200 eseményt kezdeményeztek. A legnagyobb veszély az, hogy a konferencia egy bürokratikus monstrummá válik, amely nemcsak kevés, de irreleváns válaszokat is termel. Egyetértek Angela Merkel kancellárral, aki az Európai Néppárt Képviselőcsoportja által szervezett szerdai vitán úgy nyilatkozott, hogy olyan témákat kell megvitatni, amelyek érdeklik az embereket, ilyen például az egészségügyi ellátás, a rák elleni küzdelem, a környezetvédelem témája, minden olyan kérdéskör, amely az emberek mindennapi életét meghatározza. Akkor tudunk a konferencián releváns válaszokat kapni, ha a hétköznapi élet konkrét területeit érintő kérdésekben szervezzük meg a vitákat” – emelte ki az EP-képviselő.

A jövő rajtad is múlik jeligével indult el a konferencia többnyelvű digitális platformja, amelyet a futureu.europa.eu címen lehet elérni. Az Európa jövőjéről szóló konferencia platformja olyan felület, amelyen egy éven keresztül az uniós polgárok hangot adhatnak véleményüknek, elmondhatják, hogy milyen Európában szeretnének élni, és kivehetik részüket az európai jövő alakításából. Különösen a fiatalokra számítanak, de a vitában részt vesznek a civil szervezetek, helyi, megyei és nemzeti hatóságok is. A platform lehetőséget nyújt arra is, hogy az EU jövőjével kapcsolatos eseményeket népszerűsítsék. A digitális platform magyar nyelven is elérhető.

kapcsolódó

Hírlevél