Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete oktatási fórumot szervezett

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete oktatási fórumot szervezett

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete a tavaly decemberben tartott oktatási fórum folytatásaként április 19-én újabb szakmai találkozót kezdeményezett.  

A megyében működő oktatási intézmények vezetőinek kérésére az oktatási szakpolitikusokat hívták Háromszékre, köztük Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős államtitkárt, Magyari Tivadar, az RMDSZ ügyvezető alelnökét, az Oktatási Főosztály vezetőjét és Szabó Ödön, a képviselőház oktatási szakbizottságának alelnökét. A találkozó célja teret és lehetőséget biztosítani a résztvevőknek, hogy megosszák ötleteiket és elmondják kihívásaikat az intézmény vezetésével kapcsolatban.  

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke köszöntőbeszédében elmondta: ,,Az oktatási kérdés közösségi ügy: a szülők, pedagógusok, oktatási-intézményvezetők, önkormányzatok és a politikum közös  felelőssége.  Sokoldalú rendszer, a nevező mégis közös, a gyerekek. Éppen ezért kell a legjobb tudásunk szerint segítenünk egymás munkáját, meghallgatnunk egymást és közös célokat, terveket megfogalmazzunk és megvalósítsunk. Tudjuk, a ma felnövekvő generáció alakítja Háromszék és tágabb környezetünk jövőjét. Örülök, hogy az RMDSZ által szervezett rétegtalálkozóknak pozitív a fogadtatása, hogy a szakpolitikusaink és az oktatási szakemberek együtt gondolkodnak az oktatás minőségének javítása érdekében, megosztják véleményüket és a célt segítő építő kritikájukat.” – fogalmazott az elnök.  

,,Nagyon örvendek annak, hogy több mint 73 tanintézmény képviselői részt vettek a találkozón. Ebből is látszik, hogy ez egy hiánypótló esemény, amelynek muszáj folyatása legyen. Annak érdekében, hogy az országban jól működő anyanyelvi oktatási rendszer legyen és az fejlődni is tudjon, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a szakpolitika és a kisebbségi államtitkárság az, amely ezt nagymértékben szabályozni tudja, emellett hozzá is járulhat ehhez. Nekünk, erdélyi magyaroknak rendkívül fontos az is, hogy képviselőink ott legyenek a parlamentben, hiszen ha rendszerszintű gondokat kell orvosolni, akkor ők azok, akik hallatni tudják a hangunkat” – fogalmazott Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő. 

Kallós Zoltán, kisebbségi oktatásért felelős államtitkár azokról a megvalósításokról és jövőbeli tennivalókról számolt be,  amelyek az oktatási intézmények vezetőit és a pedagógusokat érinti. ,,El kell ismernünk, hogy egy erős képviselet nélkül az intézményi rendszerünk meggyengülne. Mi azért dolgozunk, hogy a jelenleg tárgyalt tanügyi törvények stabilitást és biztonságot jelentsenek a gyerekek, szülők és pedagógusok számára egyaránt. A jövőre nézve az a feladatunk, hogy megőrizzük, sőt bővítsük a jogainkat, növeljük az oktatási rendszer finanszírozását, valamint a pedagógusok bérét.” –  fogalmazott Kallós.  

Szabó Ödön, a képviselőház oktatási szakbizottságának alelnöke online jelentkezett be a találkozóra. Többek között az új tanügyi törvényről számolt be: ,,Sok feladatunk van, viszont egy csapat csak akkor tud győzni, ha a védelme is jó; nekünk ki kell védeni azokat a támadásokat, amelyek a kisebbségi oktatást érinthetik. A legfontosabb, hogy partnereket találjunk magunk mellé, hogy elérjük, ami nekünk, erdélyi magyarok számára fontos. Szeretnénk azt is, hogy a kezdő pedagógusok fizetése az átlagbérről induljon. Az RMDSZ javaslatára visszahoztuk azt a két százalékos béralapot, amellyel az intézményvezetőknek lehetőségük lesz díjazni azokat a pedagógusokat, akik plusz tevékenységet végeznek az iskolában. Ha minden jól megy, május végéig születhet meg az új tanügyi törvény. Úgy érzem, hogy az RMDSZ a racionális hang ebben a vitában, a szakmai érveink ebben a tekintetben is megállják a helyüket“. 

Magyari Tivadar, a BBTE egyetemi docense, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, az Oktatási Főosztály vezetője elmondta: ,,Bár évről-évre mérleget vonunk az új tanügyi törvény alkalmazásának tekintetében, a kisebbségi erdélyi közösség különböző településein az iskolavezetés, a román nyelvoktatás, az ingázás és a kis létszámú osztályok vezetésének problémája is kisebb vagy nagyobb mértékben megmutatkozik. Az elmúlt évtized megvalósításaihoz sorolhatjuk a bölcsődék átsorolását az oktatás szintjére, ami viszont nem oldódott meg az a tankönyvkérdés, a tételfordítás kérdése, valamint az iskolapszichológusok és tanácsadók helyzetének az összeírása. Számunkra a rendszer tisztánlátása és átláthatósága rendkívül fontos, ezért is köszönöm a háromszéki intézményvezetőknek, hogy az oktatás területén folytatott konzultációs ügyben készségesen segítenek és válaszolnak a kérdéseinkre.” 

Sztakics Éva Judit, a Székely Mikó Kollégium igazgatója kiemelte: „A rétegtalálkozók lényege, hogy az adott társadalmi réteget, szakmai grémiumot szólaltatja meg, annak sajátos problémáira összpontosít, keres megoldást. A tanügy esetében fontos meghallgatni a szülők, diákok, véleményét, de a pedagógusok tapasztalata elengedhetetlen. Az oktatás minőségét két tényező befolyásolja: a jól képzett, megbecsült tanerő, és oktatási rendszer, amelynek a tanügyi törvény szab keretet, és a modern, jól felszerelt iskolák. Mindkét kérdésben nagyon nagy szerepe van az RMDSZ-nek, hiszen úgy tudja a törvények kidolgozásánál képviselni a romániai magyarság érdekeit, mint a beruházások, pályázatok megvalósításánál.” 

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének fontos, hogy az oktatás színvonala helyi szinten is emelkedjen. Ezért is szerveznek olyan rétegtalálkozókat, ahol együtt gondolkodhatnak a különböző területeken dolgozó szakemberekkel, az őket foglalkoztató kérdésekre, problémákra pedig közösen keressenek megoldásokat.  

kapcsolódó

Hírlevél