Átadták a könyv és gyertya díjakat Fotó: Fotó: Bereczky Sándor

Átadták a könyv és gyertya díjakat

Az ünnepség zárt ajtók mögött, a járványügyi helyzet által megkövetelt óvintézkedések mellett zajlott. A gálán olyan Maros megyei személyeket tüntettünk ki, akik életük, munkásságuk során kiemelkedő módon segítették a magyar közösséget. A kitüntetést az 1990. február 10-i, a kisebbségi jogok védelméért meghirdetett könyves-gyertyás néma tüntetés emlékére hozta létre az RMDSZ Maros megyei szervezete.

Az idei rendezvényen Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ és Maros megye tanácsának elnöke, Soós Zoltán Marosvásárhely polgármestere, Vincze Lóránt FUEN -elnök, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, valamint Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében dr. Farkas Balázs István, első beosztott konzul tartott ünnepi beszédet.

Péter Ferenc: Március 15-e fő üzenete, nemzeti kiállásra és szolidaritásra van szükség közösügyeink érdekében.
“1848/49 története tele van kiváló emberi teljesítményekkel, amelyek még ennyi idő távlatából is élővé teszik számunkra a múltat. Olyan emberekkel, akik nemcsak meghalni tudtak az országukért, de élni, dolgozni, küzdeni is érte. Az elmúlt évben megtapasztalhattuk, hogy a szabadság csak lehetőség, megtapasztaltuk, hogy újra meg újra meg kell küzdenünk érte.
Ma, amikor sokan harcot vívnak a napi megélhetésért, a munkahelyük megtartásáért, a családjuk boldogulásáért, szeretteik egészségéért, nekik és mindannyiunknak erőt kell merítenünk ebből a napból, hisz ugyanazon értékekre van ma is szükségünk, és ezek között a legfontosabb az összefogás.
Idén kicsit több aggodalommal, mint máskor, de bizakodva emlékezzünk! Merítsünk erőt abból, hogy ha 173 éve bízni tudtunk egymásban, ma is számíthatunk, támaszkodhatunk egymásra.”- hangsúlyozta Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ elnöke, a Maros Megyei Tanács elnöke.

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere, beszédében hangsúlyozta, hogy megújuló erővel képesek vagyunk a bátorságra és összefogásra a közös cél érdekében.
“Marosvásárhely vezércsillaga ma ismét a szabadság. Mi itt, Marosvásárhelyen legalább két dolgot megtanultunk a szabadság kapcsán. Megtanultuk az összefogás nemes és a kirekesztés pusztító leckéjét egyaránt. 31 éve, 1990 márciusában a kirekesztés pusztító leckéjét tanultuk meg, mi, itt élők, marosvásárhelyiek.
Marosvásárhely sebekkel és fájdalmas tapasztalatokkal tele története jól példázza mindezt. Az itt élők, románok és magyarok, megtanulták ezt a leckét. És megtanulták azt is, hogy nem egymás ellenében, hanem közösen, vállvetve kell azt kivívni. Felemeltük hangunkat, erőt mutattunk és igazságot követeltünk. Pontosan ahogy azt a 20 évig elnyomó és korrupt rezsim ellen is megtettük tavaly szeptemberben. Elindultunk az úton, a hétköznapi szócsaták fölött álló közös cél felé.
20 év egyhelyben toporgás után is ugyanúgy szeretjük Marosvásárhelyt és képesek vagyunk nap mint nap tenni érte. Egy másfajta jövőre készülünk, városunk látványos felemelkedésére, hajdan volt nagyságunk megismétlésére.”

Vincze Lóránt FUEN -elnök, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, beszédében elmondta, hogy “a ma drámája a múltról alkotott véleményt is alakítja. Ma elsősorban magyar történelmünk legnagyobb hőseire emlékezünk: Kossuth Lajosra, Petőfi Sándorra, Bem Józsefre, Gál Sándorra, akik személyes szerepükkel a történelem alakítói voltak. De hősök ma is élnek köztünk a kórházakban, az oltási központokban, a földeken, az iskolákban, a közszolgáltatóknál, a kényszerből bezárt munkahelyeken. A Működtessük a világot! Tegyük a dolgunkat! – felhívás nélkülük, személyes helytállásuk nélkül hiábavaló volna. Köszönöm nekik!
A mi Maros megyei hétköznapi hőseink közül a legkiválóbbak ma könyv és gyertya díjban részesülnek az RMDSZ Maros megyei szervezetétől. Mert működtették a világot, a kötelezőn túl vállaltak munkát, formálták a közösséget. Nem volt mindig könnyű dolguk, minden közösségi munkát kísér hitetlenség, lenézés is, olykor valóságos szabadságharc tovább vinni egy-egy projektet.”

Dr.Farkas Balázs István, első beosztott konzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének március 15-i üzenetét tolmácsolta.

A Könyv és Gyertya díjjal elismerésünket és köszönetünket fejezzük ki azok iránt, akik az 1990 február 10-én megfogalmazott eszmék és értékelvek szellemében végezték munkájukat. Idén díjaztuk a 2020-as és 2021-es év jelöltjeit is, így 20 személy részesült kitüntetésben – Deák János, Fekete Árpád, Ferenczi György, Lovász Jámbor Zoltán, Nagy Győző, Orbán Balázs, Palló Zoltán, Sükösd Árpád, Tőkés Attila, Venczel István, Balázs Sándor, dr.Bartha András, Fülöp Irén, Gecző András, Kacsó Antal, Szabó József. Post mortem díjban tüntették ki Dénes Mária Magdolnát, Kocsis Gyulát, Tóth Lászlót és Vitális Ferencet.

Az online közvetített műsor keretében fellépett: a FillHarMoni együttes, Sebestyén Aba, a Nemzeti Színház színművésze és a Maros Művészegyüttes.

kapcsolódó

Hírlevél