Álláspont az iskolák bezárásáról

Álláspont az iskolák bezárásáról

A kormány döntése rossz, semmi sem indokolja azt, hogy minden iskolát és osztályt bezárjanak! A román kormány elhamarkodott döntésével úgy állítja be a tanulókat és a pedagógusokat, mint a koronavírus hordozóit. Eközben Európa országainak nagyon nagy része – nagyobb fertőzöttségi aránnyal – körültekintően jár el, és hagyja fejlődni a diákokat.

Az online tanításnak beláthatatlan következményei lesznek hosszú távon, nem beszélve arról, hogy ennek a feltételei sem adottak: a kormány az elmúlt fél évben nem volt képes digitális eszközökkel ellátni az iskolákat. Ugyanakkor a pedagógusok és az oktatási szakemberek is állítják: az óvodások és az alsó tagozatos iskolások esetében a digitális oktatással nem fejleszthetőek olyan képességek, mint a szövegértés, a helyes tájékozódás, az írásbeli és szóbeli kompetenciák elsajátítása.

Éppen ezért az RMDSZ azt kéri a kormánytól, hogy minden iskolában és óvodában, ahol a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi, kezdjék újra az oktatást 9. osztályig. Egyes iskolák bezárásáról, ahol ez indokolt, a helyi önkormányzatok és megyei tanfelügyelőség véleményét kikérve a megyei sürgősségi bizottság (Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă) döntsön.

Az iskolák nyitva tartását indokolja, hogy a diákok kontrollált környezetben vannak, a pedagógusok mindent megtesznek azért, hogy a közegészségügyi szabályokat betartsák. Rendszeres az egészségügyi felügyelet, hiszen a pedagógusok naponta elbeszélgetnek a diákokkal egészségi állapotukról. Amennyiben valakiről kiderül, hogy tünetekei vannak, azonnal értesítik a családorvost és az illetékes hatóságokat. Továbbá a tapasztalat azt mutatta, hogy az őszi iskolakezdés után nem nőttek ugrásszerűen az oktatási intézményekben az esetszámok.

Az emberek nagy többsége betartja a közegészségügyi előírásokat, és közben partnerséget vár a kormánytól. Cserébe megalapozatlan válaszokat, meggondolatlan döntéseket, kapkodást és bűnbakkeresést tapasztal. Nem szabad most olyan döntést hozni, amely rövid távon könnyebbnek tűnik a kormánynak, hosszú távon viszont egy egész generációt megnyomorít. Mi hiszünk a pedagógusokban. Békeidőben is rájuk merjük bízni a gyermekeinket, tudjuk, hogy ezekben a nehéz időkben is helytállnak.

 

RMDSZ

kapcsolódó

Hírlevél