Állami támogatás igényelhető paradicsom-, fokhagyma- és krumplitermesztésre

Állami támogatás igényelhető paradicsom-, fokhagyma- és krumplitermesztésre

A paradicsomtermesztők 1500 euró támogatást igényelhetnek 1000 négyzetméter termőföldre, a fokhagymatermesztők hektáronként igényelhetnek ugyanennyit. A krumplitermesztőknek járó támogatás értéke 200 euró/hektár.

A támogatás célja a 2023. ősz és 2024. tavaszi időszak közötti veszteségek részleges kompenzálása. Fontos, hogy a gazdák a termés előkészítésének és gondozásának időszakában rendelkezzenek pénzügyi forrásokkal, amelyek összege 1500 euró/1000 négyzetméter azoknak, akik paradicsomot termesztenek fóliasátrakban, és 1500 euró/ha azoknak, akik fokhagymát termesztenek. A betakarítás utáni időszakban lehet a támogatás második részét igényelni, ugyanennyi összegben.

A krumplitermesztőknek november 18-ig kell legalább 0,3 hektárnyi területet krumplival bevetniük, legalább 15 tonna/hektár termelést kell elérniük és legalább 6 tonna/hektár mennyiséget is értékesíteniük kell eddig a határidőig. A kedvezményezettek a következő kategóriákba tartozhatnak: természetes személyek, engedélyezett természetes személyek (PFA), egyéni vállalkozók (II) és családi vállalkozások (IF), mezőgazdasági szövetkezetek gazdái és azok a termelők, akik jogi személyiséggel rendelkeznek.

A kérelmeket és a kért dokumentumokat a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságoknál (DAJ ) kell iktatni április 12-ig a paradicsomtermesztőknek, április 19-ig a fokhagymatermesztőknek, valamint május 20-ig a krumplitermesztőknek. A kifizetések folyósítása június 30-ig történik majd.

kapcsolódó

Hírlevél