Aláírtuk az Észak-Erdélyi fejlesztési régió támogatási szerződését 1,43 milliárd euró értékben

Aláírtuk az Észak-Erdélyi fejlesztési régió támogatási szerződését 1,43 milliárd euró értékben

Románia az Európai Bizottsággal kötött partnerségi szerződés révén jelentős uniós forrásokhoz jut. A 31,5 milliárdos támogatásból az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma 8 országos és 8 regionális operatív programot valósít meg. A 11 milliárd eurós összértékű regionális programok között van az Észak-Nyugati Operatív Program is, amelynek köszönhetően Erdély 6 megyéje, Szatmár, Máramaros, Bihar, Szilágy, Beszterce-Naszód és Kolozs megye összesen 1,43 milliárd euróhoz jut. Ebből az összegből utakat javítanak, környezetbarát, intelligens városokat alakítanak ki, felszerelik az óvodákat, iskolákat, támogatják a vállalkozásokat, jobb városi infrastruktúrát építenek ki. A regionális operatív programok egyik legfontosabb célja, hogy decentralizálja az egyes régióknak jutó támogatások elosztását, így minden régió a saját igényeikhez mérten tudja elkölteni a neki szánt összeget.

„Óriási megtiszteltetés, hogy én írhattam alá az Észak-Nyugat Regionális Operatív Program finanszírozási szerződését, hiszen rekordösszegű, 1,43 milliárd eurós támogatáshoz jut most a régió. Fontos lépés ez mindannyiunk életében, végre mi dönthetjük el, a szükségleteinkhez mérten, hogy milyen fejlesztésekre költünk. Azért dolgozunk, hogy mindenki számára jobb életkörülményeket biztosítsunk, hogy a fiatalok ne akarjanak elmenni, az időseknek pedig könnyebb legyen az itt élés. Bízom benne, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően mindenki, vidéki és városi ember is azt fogja érezni, hogy jobb itt élni” – fogalmazott Hegedüs Csilla, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának RMDSZ-es államtitkára.

A Regionális és Országos Operatív Programok megvalósítása a 2021-2027-es periódusra szól, melynek végére jelentősen javul majd az egészségügy, az oktatás és a közlekedés minősége Romániában, de nagymértékű digitalizáció várható a vállalkozások és az adminisztráció terén is. Ez versenyképes vállalkozásokat és jól fizető munkahelyeket jelent. Szintén fontos célkitűzés a környezetbarát, rendezett városok kialakítása, amelyek több turistát csalogatnak majd ide.

kapcsolódó

Hírlevél